"Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на "ЧЕЗ Груп в България". Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд". 

Това съобщиха днес от дружеството - кандидат за електроразпределителния бизнес на чешката ЧЕЗ у нас. Което може би значи, че вече дългогодишната драма с продажбата се отпушва. 

В сайта на антимонополния орган тази новина отсъства, няма публикувано решение и по производството, което тече по казуса, показа проверка на Клуб Z. Последно то беше стартирано наново на 31 август, след като съдът отмени отказ на КЗК да одобри сделката. Съответно комисията отиде "на поправителен" и обяви, че започва "задълбочено проучване на намерението на „Еврохолд България“ АД да придобие непряк едноличен контрол върху предприятията на ЧЕЗ в България."   

"Придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп е част от стратегията на "Еврохолд" за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания. Интеграцията на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в структурата на "Еврохолд" ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението.", пише още купувачът. 

От "Еврохолд" посочват още, че разглеждат сделката за ЧЕЗ "като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. "Еврохолд" има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза”, казва Васил Стефанов, ръководител „Придобивания и Сливания” в дружеството. 

Предисторията. И един запис

Сагата с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България се точи от години, след като първият опит за продажба - на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова - предизвика и политически скандал. През 2019 г. бе обявен новият кандидат-купувач за 7-те компании от групата ЧЕЗ. Очакваше се цената да е около 330 млн. евро. 

Антимонополният орган обаче не позволи това да се случи в изненадващо бързо производство - то приключи за едва 10-ина дни. Основният мотив тогава - че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар. Решението бе обжалвано. 

През юни миналата година, когато стана ясно, че между ЧЕЗ и "Еврохолд" е постигнато споразумение след дълги преговори, не липсваха политически коментари. Тогава от ДПС заявиха, че "сделката се осъществява в корупционна тишина" и призоваха управляващите да задействат органите на държавата, които са компетентни, да се произнесат по тази сделка, а именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията. Реакция имаше и от БСП, като в декларация Корнелия Нинова обяви, че упрваляващите давали ЧЕЗ на "втора Гинка".

През юни тази година сред няколкото записа, изтекли в публичното пространство, с глас, който много прилича на този на премиера Бойко Борисов, бе споменато името на "Еврохолд". Според информацията самият запис е от миналата година. Гласът от записа казва: "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор  б.р.) по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене."