Григор Димитров по впечатляващ начин победи Стефанос Циципас в осминафинал на силния турнир от ATP 500 във Виена - 6:7(5), 6:4, 6:3. В следващия кръг най-добрият ни тенисист ще срещне британеца Дан Евънс - преодолим съперник. Двубоят е в петък.

Гришо потвърди силната си форма през есента, направи обрат, а можеше да спечели без да даде сет, тъй като личеше, че днес е по-добрият. Гъркът (номер 5 в света) го победи на осминафинал на "Ролан Гарос" с 3:0.

Тази година Димитров не бе печелил срещу тенисист от топ 10.

Българинът има за какво да съжалява в първия сет. Двамата стигнаха до тайбрек, след като без особени проблеми взеха сервис геймовете си до 6:6. Тенисът бе на много високо ниво, имаше красиви разигравания и ефектни уинъри.

В тайбрека Димитров поведе с... 5:0. И допусна седем поредни точки на гърка, на когото все пак трябва да се отдаде заслуженото, че не се предаде. Григор загуби гейма типично в негов стил - в лошите му моменти. Някои грешки показаха, че българинът не успя да се справи с напрежението.

Чест му прави, че преодоля трудния психологически момент и продължи да води битка. В третия гейм на втория сет той стигна до точка за пробив, но Циципас се измъкна.

Това се повтори и в петия гейм, когато Димитров имаше на разположение два брейкбола - грабна втория и поведе с 3:2. Затвърди без проблеми. След размяна в десетия гейм Димитров си заработи три сетбола, Стефанос му даде битка за първите два, но при третия допусна грешка и с 6:4 първата ни ракета изравни.

Личеше, че петитя в световната ранглиста изпитва физически проблем, често трудно се придвижваше по корта, но това не хвърля сянка върху отличното преставяне на Григор Димитров.

В третия сет Гришо имаше преимушество. Петият гейм пак се оказа щастлив за него - той проби да 3:2. Следващият обаче бе голямо изпитание. Хасковлията записа две двойни грешки и общо два пъти трябваше да спасява точки за пробив. Справи се, в някои ситуации му помогна първият сервис, а в други - непредизвиканите грешки на Циципас, които ставаха все повече. 4:2.

 За 5:3 също не бе леко на Димитров, но той отново направи каквото трябваше. И не дочака гейма на своя начален удар, а проби още веднъж, като при втория мачбол  победоносно вдигна ръце.