Разпоредил съм утре на моите депутати да разгледат възможността ДДС на ресторантите за храните, които разнасят по къщите, да стане също 9 %, както е по самите ресторанти. Това каза премиерът Бойко Борисов във видео, публикувано в профила му във "Фейсбук".

"Стараем се с всички условия, които държавата има възможност, да го правим. Да, Германия отпуска 10 млрд. евро на бизнеса си, но вижте какви са данъците в Германия и какъв е БВП и сравнете с едва проходилата през последните 3 години стабилност в България", обясни Борисов.

Той изтъкна, че всички са знаели какво ще се случи с коронавируса.

"Затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус", каза Борисов.

Безпокойство предизвиквала темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

"Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродават", обясни Борисов.

Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

"След малко ще запозная колегите ми от Европейския съвет с притесненията ми и ще настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините", каза още Борисов.

За пореден път той заяви, че е против пълното затваряне заради коронавируса.

"Много е важно всички ние като един да разберем, че ако се пазим, няма да се налага да се забранява. Няма да има забрани. Като общество и като граждани нали обичаме все да даваме пример с Европа. Ето Европа какво прави. Да направим същото и ние, но без такива категорични забрани, за да може бизнесът да работи", каза Борисов.

И допълни:

"Да, тези, които искат да се струпват, да скачат, да се целуват, да пеят един срещу друг без маски, трудно можем да го разрешим и това ще бъде затворено. Пазари, паркове, градини, всичко, това трябва да работи и самите хора трябва да се контролират, за да не се налага, каквото и да било друго. Ако ни е страх, то тогава да взимаме мерки. Осигурили сме лекарства и медицински състав. Нека заради тях да спазваме карантината".

Борисов отбеляза, че в момента е от другата страна на вируса.

"Вече стана четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията и ги изпълнявам, спазвам стриктно предписанията на лекарите, не се срещам с никого", посочи той.

Дори се научил да си прави стриймовете сам. Докато говореше обаче премиерът видимо имаше затруднения с дишането.