Българският спортен тотализатор има нови шефове - бившият борец Живко Вангелов е председател на борда на директорите, а Дамян Дамянов - изпълнителен директор. За назначенията съобщи спортният министър Красен Кралев след днешното първо редовно заседание на правителството.

Дамянов беше началник на тотото при предишния мандат на Бойко Борисов начело на МС. Имам изключително добри впечатления от неговата работа, посочи Кралев. По думите му спортният тотализатор е основен източник на доходи за българския спорт и Кралев вярва, че Вангелов и Дамянов ще допринесат максимално за увеличаване на приходите.

Новият министър коментира, че БСТ е нормално търговско дружество, което всячески ще бъде подкрепяно, за да е успешно на пазара в условията на остра конкуренция и на частните оператори.

Живко Вангелов е величие в борбата от близкото минало. На олимпиадата в Сеул през 1998 г. той стана вицешампион. Двукратен световен и европейски първенец, избиран е за №1 за годината в света от международната федерация. Роден е на 7 юли 1960 г. в Нова Загора.

Кралев информира, че министерството разработва нова система за финансиране на федерациите и на клубовете. Приоритет ще имат работещите успешно. Има много клубове и федерации, които извършват символична дейност, те ще получат и символично финансиране. Не сме толкова богати, че да бъдем разточителни, каза Кралев. От думите му става ясно, че ще се дават пари и на организациите, които обръщат внимание на детско-юношеския спорт, а не само на тези, които имат успехи на големи форуми.

Кралев заяви, че до края на седмицата ще излезе с предложение за зам.-министри.

Той коментира казуса със Зимния дворец, където има сериозен проблем, защото проектът за реконструкцията е 50 милиона лева, а държавното финансиране - за 35 млн. Както е известно, служебният министър Евгения Раданова спря обществената поръчка и въпросът в момента е в Комисията за защита на конкуренцията.

Очаква се в следващите дни да има решение. Ако решението не е в наша полза, ще обжалваме докрай, защото смятаме, че конкурсът не е проведен по надлежния ред и остават доста съмнения около него, категоричен бе Кралев.