Вероятни са още терористични нападения на френска земя, тъй като Франция е във „война срещу ислямистката идеология“, заяви днес вътрешният министър на страната Жералд Дарманен, цитиран от Ройтерс.

Тунизиец с ножове, който  викаше "Аллах акбар" (Бог е велик), обезглави жена и уби двама души в църква в Ница вчера, преди да бъде прострелян и задържан от полицията.

„Водим война срещу враг, който е както отвътре, така и отвън“, каза Дарманен пред радио Ер Те Ел. „Трябва да разберем, че е имало и ще има и други събития като тези ужасни атаки.“

Дарманен съобщи също, че от края на септември до днес Франция е експулсирала 14 радикализирани чужденци нередовно пребиваващи в страната, съобщи телевизия Europe 1.

Четирима от експулсираните са били с тунизийско гражданство, останалите били с руско, алжирско, иракско, грузинско, бангладешко, а един - с мароканско.

Вътрешният министър посочи, че извършителят на вчерашния атентат в Ница не е имал досие нито във Франция, нито в друга европейска страна.

По-рано този месец Дарманен беше казал, че от от 30 последни извършители на терористични актове във Франция, 22-ма са имали френско гражданство и профилите им са били съвсем различни, припомни Europe 1.

Междувременно френските сили на реда са задържали снощи 47-годишен мъж, заподозрян, че е контактувал с нападателя от Ница, предаде Франс прес, като се позова на представител на властите.

Предполагаемият извършител на атаката с хладно оръжие е 21-годишен тунизиец, пристигнал във Франция от Италия на 9 октомври.

Задържаният е заподозрян, че е контактувал с нападателя ден преди терористичния акт.