Полицията в Русия уби днес 16-годишен тийнейджър в преобладаващо мюсюлманския регион Татарстан, предаде Ройтерс. Младежът се опитал да подпали местно полицейско управление и намушкал с нож полицай, съобщиха руски следователи, цитирани от агенцията.

Руският следствен комитет, който разследва тежки престъпления, заяви в изявление, че третира инцидента като опит за терористичен акт и е образувал наказателно дело.

Тийнейджърът се е опитал да запали полицейски участък в град Кукмор с помощта на коктейл Молотов и е намушкал полицая три пъти по време на опит за арест, се казва в изявлението.

Друг полицейски служител е дал предупредителни изстрели във въздуха, преди да бъде принуден да открие огън по неназования тийнейджър, който е починал от раните си, преди медиците да пристигнат на място.

Мотивите за атаката не бяха веднага известни.

В туитър застреляният младеж е назован като Виталий Антипов. Някои от съобщенията го определят като уахабит, т.е. последовател на уахабизма, ултраконсервативно реформаторско движение в сунитския ислям от ХVIII век и доминираща форма на исляма на Арабския полуостров. Уахабитите са ислямски фундаменталисти, които искат ислямският свят да се върне към ранните основополагащи източници на исляма.

Други съобщения в туитър твърдят, че Антипов е викал "Аллах акбар" (Бог е велик), когато нападнал полицейското управление.