Почина Месут Йълмаз, бивш министър-председател на Турция, който водѝ страната в годините на кризи през последното десетилетие на миналия век, предадоха световните агенции.

Йълмаз е склопил очи в болница, където се е лекувал от рак на белия дроб, който е засегнал и мозъка му. Той беше на 72 години.

Турското президентство отдаде почит на „една от най-изтъкнатите фигури в турския политически живот.“

Известен със своя остър стил и дебели очила, Йълмаз беше министър на външните работи през 80-те години на миналия век и три пъти премиер през 90-те.

Неговите мандати бяха осеяни с кризи през десетилетието, белязано от нестабилни правителствени коалиции, политически скандали и ожесточаващ се конфликт с обявената за терористична Кюрдската работническа партия (ПКК).

През последния му мандат - от 1997 до 1999 г. - особено нарастна напрежението между Турция и съседна Сирия.

Йълмаз беше заплашил тогавашния сирийски президент Хафез ал-Асад (баща на сегашния Башар Асад) да му „избоде очите“ заради подкрепата, която го обвиняваше, че оказва на ПКК. Това предизвика протести в арабския свят.

Йълмаз ръководеше консервативната Отечествена партия, преди да напусне политиката след съкрушително електорално поражение на парламентарните избори през 2002 г., когато на власт дойде управляващата днес Партия на справедливостта и развитието.

Заподозрян в присвояване по време на приватизацията на банка през 90-те години, Йълмаз беше първият бивш ръководител на турско правителство, съден от Върховния съд за корупция, но впоследствие обвиненията срещу него бяха свалени.

Той се опита да се завърне в политиката през 2007 г. без никакъв реален успех.

 Йълмаз беше баща на двама сина, единият от които беше намерен застрелян в дома му през 2017 г.