Бавно и методично ресторантьорският бранш у нас постига всичките си цели, като поредната бе завоювана днес - ще има 9 на сто ДДС и за храните, които заведенията приготвят и доставят по домовете.

Това стана ясно днес след среща на управляващите с председателя на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов. Новината за поредната отстъпка за бранша, който също като много други бе ударен от пандемията, съобщи в парламента председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова в присъствието на Алибегов.

Малко по-късно от коалиционните партньори на ГЕРБ - партията на Валери Симеонов, изразиха задоволство от промените. "ГЕРБ узряха за нашето предложение", заявиха от НФСБ в съобщение до медиите.

Както е известно, по еднолично решение на премиера Бойко Борисов ДДС за заведенията в сектор "туризъм" падна от 20 на 9 на сто още през пролетта. После бе намалено до същите нива и за бирата и виното. Кетърингът обаче остана с 20 на сто облагане.

Още тогава председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви категоричната си позиция против. Направи го и днес, в компанията на Дариткова и Алибегов.

Поредното изменение в данъчните закони ще влезе в парламента още презследващата седмица. Предвижда се намаленият ДДС и за кетъринга да важи до края на 2021 година.

Според разчетите на Министерството на финансите това означава по-малко приходи от данъка в размер на 15 милиона лева.

На свой ред Алибегов коментира - че намаленият ДДС няма да доведе до намаляване и на цената на доставяните храни. Имаше такова очакване у хората за спад на цените в заведенията веднага след решението на Борисов, но това така и не се случи. Тогава от БАЗ обявиха, че цените няма да се намаляват, а просто няма да се покачват.

Днес Алибегов прогнозира, че скоро може да има пълно затваряне на заведенията, като засега работят ресторантите. Нощните клубове, дискотеки, барове и пр. са затворени до 12 ноември. Заповедта обаче вероятно ще бъде удължена.

Днешното решение на депутатите от ГЕРБ обаче не означава, че браншът се е отказал от искането си за времето, в което заведенията не работят, държавата да поеме 80 на сто от заплатите на служителите плюс осигуровките.

НФСБ: ГЕРБ узряха

От партията на Валери Симеонов посрещаха с одобрение решението на ГЕРБ. В съобщение до медиите те припомнят, това е тяхно предложение и "необходима антикризисна мярка".

"Днес виждаме, че нашите коалиционни партньори са преосмислили тази позиция и подкрепят идеята за намаляване на ДДС на 9 % и за тази част от сектора.  Това е добре – защото е добре за бизнеса.", добавят от партията.