Хиляди пакистански мюсюлмани се включиха в протести срещу Франция днес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато обещанието на френския президент Еманюел Макрон да защити правото да се показват карикатури на пророка Мохамед продължава да предизвиква гняв в ислямския свят.

Около 2000 вярващи, празнуващи рождения ден на пророка Мохамед, излязоха на улиците на източния пакистански град Лахор. Събралите се, привърженици на ислямистки партии, скандираха антифренски лозунги и затрудниха движението по основни пътни артерии, водещи към светилище. Десетки от тях тъпчеха френски знамена и скандираха за бойкот на френските продукти.

В Мултан, друг град в Източен Пакистан, се събраха хиляди демонстранти. Те изгориха изображение на френския президент Еманюел Макрон и поискаха Пакистан да прекъсне връзките си с Франция.

За по-късно днес са планирани нови протести в страната, включително в столицата Исламабад. Полицията взима мерки, за да предотврати протести пред френското посолство, включително като блокира улици. Атмосферата е напрегната, отбелязва АП.

Стотици палестинци протестираха в Ерусалим срещу Макрон пред джамията Ал Акса - третото най-свещено място за исляма.

"С нашите души и с нашата кръв се жертваме за нашия пророк Мохамед", скандираха те.

Младежи влязоха в сблъсъци с израелската полиция, след като излязоха от джамията и се насочиха към Стария град.

Десетки хиляди мююсюлмани протестираха днес в Бангладеш, съобщи Ройтерс.

Участниците в демонстрацията в столицата Дака призоваха за бойкот на френските стоки и носеха транспаранти, на един от които пишеш, че Макрон е "най-големият терорист на света".

В мюсюлмански квартал на индийския град Мумбай бяха разлепени плакати, на които френският президент е изобразен с ботуш на лицето и наречен "демон".

В Афганистан членове на ислямистката партия Хезб-и-ислами изгориха френското знаме. Партийният лидер Гулбудин Хекматияр предупреди Макрон, че ако ситуацията не бъде поставена под контрол, "тръгваме на Трета световна война и Европа ще бъде отговорна". Протести имаше също в ивицата Газа и в Ливан.

Напрежението между Франция и ислямския свят се засили по-рано миналия месец, след като млад мюсюлманин обезглави в предградие на Париж френски учител, който показал в училище карикатури на пророка Мохамед.

Тези изображения бяха публикувани отново от френското сатирично издание "Шарли ебдо" по случай началото на процеса за нападението срещу неговата редакция. Показването на карикатурите предизвика недоволство сред мюсюлманите, които смятат изобразяването на своя пророк за светотатство, отбелязва АП.

Последваха поредица от нападения, които според френските власти са били извършени от мюсюлмани екстремисти. Вчера тунизиец уби с нож трима души в църква в Ница. Същия ден саудитец намушка и рани леко охранител на френското консулство в Джеда, което накара Франция да призове гражданите си в кралството към бдителност.

През последната седмица протести и призиви за бойкот на френските стоки бяха организирани от Бангладеш през Пакистан и Кувейт. Социалните мрежи бяха залети от антифренски хаштагове. Лидери на ислямски страни, особено турският президент Реджеп Ердоган, отправиха критики срещу Франция за това, което смятат за провокативна и антимюсюлманска позиция на френското правителство.

Вчерашното нападение в Ница беше осъдено и от държави, които изразиха възмущение заради карикатурите, включително Саудитска Арабия, Пакистан и Египет.

В петъчна проповед, излъчена на живо по държавната телевизия, египетският министър за вакъфите Мохамед Мохтар Гомаа изглежда порица насилието в отговор на карикатурите.

"Любовта към пророка не може да се изрази чрез убиване, саботажи или отговаряне на злото със зло", подчерта той пред десетки вярващи в джамия.

"Няма да отстъпим", заяви Макрон на мястото на атаката в Ница, като обеща да изпрати хиляди войници да пазят важни обекти като църкви и училища. Франция беше нападната "заради нашите ценности, заради нашия вкус към свободата, заради нашата способност да имаме на собствената си територия свобода на убежденията", подчерта президентът.

Австралийският премиер Скот Морисън изразиха подкрепа за Франция след вчерашните нападения, като подчерта общите ценности на двете страни, съобщи Ройтерс.