Григор Димитров отпадна на четвъртфинал на силния турнир от ATP 500 във Виена. Победи го отличният дотук в австрийската столица Даниел Евънс (Великобритания) - 7:6(3), 4:6, 6:3.

На полуфинала първата ракета (№33 в света) на Обединеното кралство ще срещне италианеца Лоренцо Сонего (№42), който хвърли една от сензациите на сезона, давайки само три гейма на световния №1 Новак Джокович - 6:2, 6:1.

Сонего е в турнира като "щастлив губещ". Той отстъпи пред Алияж Бедене в последния кръг на квалификациите, но попадна в основната схема заради отказването на Диего Шварцман.

За жалост днес играта на Григор Димитров не беше на нивото от мачовете с Карен Хачанов и Стефанос Циципас. Същевременно първата ракета на Великобритания игра страхотно, беше много агресивен и заслужено е на полуфинал. От началото на турнира е загубил само един сет - тази вечер.

Той проби още в първия гейм на откриващия сет. Димитров обаче отговори моментално - 1:1. След това българинът отново имаше проблеми на началния си удар, но се измъкна. Тогава Евънс не се възползва, но го направи в петия гейм - 3:2. Първата ни ракета спря серията на своя сервис - за 3:4. А след това върна и втория брейк - 4:4.

Стигна се до тайбрек, в който британецът поведе с ранен минипробив, взе връх със 7:3 и поведе в сетовете.

Във втория той притисна Димитров във втория гейм, но бившият номер 3 в света оцеля. И както нерядко се случва - този път удари първи. Пробив - 2:1, а не след дълго и 3:1.

Нататък двамата вземаха геймовете на началните си удари, но Евънс на два пъти избегна да се окаже с огромен пасив. Все пак със солидна игра Димитров затвори сета в десетия гейм - 1:1 след 6:4.

В третата част Евънс изглеждаше по-свежият тенисист, една идея по-мотивираният, а и този, който вземаше по-правилните решения. Той направи брейк за 2:0, затвърди и не бе далеч да реши може би всичко отрано в четвъртия гейм, но най-добрият ни тенисист отблъсна атаката след три брейк пойнта. 

До края той контролираше събитията на корта. Не позволи българинът да го доближи и при 5:3 грабна още първия сетбол.

А турнирът във Виена не се развива по очаквания сценарий, предвид звездния си състав. Жертва падна не само Джокович.

Другият полуфинал противопоставя Кевин Андерсън и Андрей Рубльов. Южноафриканецът надви Данийл Медведев - 6:4, 7:6(5). А намиращият се в страхотна форма Рубльов детронира шампиона и представител на домакините Доминик Тийм - 7:6(5), 6:2.