Министър-председателят Бойко Борисов предложи днес помощ на Гърция и Турция заради силното земетресение, от което пострадаха районът на Измир на малоазийския бряг и островите Самос и Хиос срещу него.

"Като съседи в нужда сме длъжни да си помагаме. Затова трябва да пазим уважение помежду си и да поддържаме винаги диалог. България изразява солидарност с народите на Гърция и Турция във връзка с разрушителното земетресение, което предизвика жертви и щети. Страната ни е готова да окаже помощ и съдействие. Поднесох съболезнования на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото разговарях по телефона", написа българският премиер в профила си във фейсбук. 

 

Като съседи в нужда сме длъжни да си помагаме. Затова трябва да пазим уважение помежду си и да поддържаме винаги диалог....

Публикувахте от Boyko Borissov в Събота, 31 октомври 2020 г.

 

Жертвите на вчерашното земетресение в Турция са вече 22, съобщи БНТ.

Трус от 7 степен по Рихтер разтърси вчера района на Измир и гръцките острови Самос и Хиос. Има съборени сгради и стотици ранени.

Мощен вторичен трус с магнитуд 5 по скалата на Рихтер, е разтърсил Турция днес, съобщи Службата по управление на бедствията и извънредните ситуации, цитирана от Нова телевизия. Това е най-силният сред 400-те вторични труса, ударили страната след земетресението в петък, се казва в съобкщението.

Спасителни екипи търсят оцелели сред руините в Измир. Снимки АП / БТА

 

Същевременно земетресение с магнитуд от 4,1 беше регистрирано днес в Гърция, предаде ТАСС като се позова на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Епицентърът е бил на около 8 километра североизточно от гръцкия град Неон-Карловаси, на дълбочина 10 километра.

Данни за пострадали и щети няма.