Гръцки свещеник е ранен тежко при стрелба в Лион, съобщават световните медии.

Инцидентът е станал пред гръцка православна църква в третия по големина френски град. Свещеникът е улучен два пъти в момента, когато заключвал вратите на храма. Има опасност за живота му. Оказана е медицинска помощ на място. 

По-късно френските власти съобщиха, че са задържали заподозрян във връзка с нападението, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Заподозреният е задържан в кафене в трети район на Лион, като у него не е открито оръжие, информира сайтът Lyonmag.com. Прокуратурата потвърди ареста, уточнявайки, че разследването продължава.

Атаката се случва няколко дни след като 21-годишен тунизиец уби трима души в църква в Ница и в близко заведение, крещейки през цялото време "Аллах е велик". В същия ден полицията в Лион задържа мъж от афганистански произход, за когото се смята, че е готвел атака в трамвай. 

Преди две седмици пък ислямист уби учителя по география и история Самюел Пати, заради това, че показвал в клас карикатури на пророка Мохамед в опит да обясни свободата на словото.  

Гръцкият всекидневник "Прото тема" назова простреляния свещеник като отец Николаос Какавелакис, който е пастор на гръцкоговорещата православна общност в града. Там има и френскоезична православна общност, която има отделна църква.

Какавелакис е ранен в корема и състоянието му е критично, предаде изданието.

Свещеникът Антоан Кало, пастор на Френската православна църква, е казал пред "Прото тема", че Какавелакис е на 45 години и има две деца, едното от които е на три години.

Той е добавил, че гръцката православна общност в Лион никога не е получавала заплахи.

Районът около гръцката православна църква е отцепен от силите на реда.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен активира кризисното звено в своето ведомство и посъветва гражданите на Лион да останат по домовете си, тъй като извършителят още е на свобода, съобщи вестникът.

Тероризъм или уреждане на сметки?

Прокуратурата в Лион каза пред Lyonmag.com, че за момента не изключва нито една версия за стрелбата.

Според всекидневника "Монд" обаче освен терористичната следа, в първите часове на разследването от съдебната полиция се появява и друга: тази на конфликт в малката гръцка религиозна общност в Лион. За момента хипотезата не се потвърждава, но тя е сериозно взета предвид при разследванията.

Какавелакис (който според вестника е на 52 г.) е влязъл в устата на мълвата през последните години заради съдебни битки.

Обвинен в авторитаризъм и финансово присвояване от бивш православен монах, свещеникът в крайна сметка подава жалба за клеветнически донос. 

През ноември 2018 г. бившият монах-обвинител е глобен с 1000 евро за клевета от Наказателния съд в Лион - решение, потвърдено от Апелативния съд в Лион на 31 март 2020 г.