Гърция въвежда нови по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса от 3 ноември 2020 г. , 06:00 часа, съобщи българското Министерство на външните работи.

По информация на посолството ни в Атина към момента няма да се пристъпва  към тотално затваряне. Не се забранява движението от окръг в окръг (каквато забрана имаше през пролетта), освен в часовете от 00.00 ч. до 05.00 ч.  

Държавата се разделя на две зони. В първата влизат областите, които в момента са в ниво на риск „зелен“ и „жълто“. В нея продължава прилагането на досегашните мерки. Въвеждат се и допълнителни мерки като:

  • задължително е носенето на предпазна маска, на открито и на закрито;
  • забрана за излизане и движение по улиците в интервала от 00.00 ч. до 05.00ч.
  • увеличаване до 50% на служителите, както от държавния, така и от частния сектор, които да работят от вкъщи;
  • дистанционно обучение за университетите;

Във втората зона на „повишен риск“ влизат областите, които в момента са в „оранжево“ и „червено“ (цяла Северна Гърция и Атика). В тази втора зона продължава прилагането на досегашните мерки като се добавят и нови:

затварят всякакъв вид заведения (за хранене, кафенета, питейни и т.н). На заведенията за хранене е позволено да работят на принципа доставка на храна за вкъщи или за купуване на място (take away);

  • затварят се местата за забавление;
  • затварят се кина, тетри, галерии, музеи;
  • затварят фитнес клубовете и местата за спорт на закрито.
Борис Джонсън. Снимка АП / БТА

Британският министър-председател Борис Джонсън обяви днес втори национален локдаун Англия, след като Великобритания премина прага на 1 милион случая на COVID-19, предаде Би Би Си.

Магазини за нежизненоважни стоки и хотели ще трябва да затворят за четири седмици, каза той.

За разлика от ограниченията през пролетта, училищата, колежите и университетите ще могат да останат отворени.

Правителствени документи сочат, че Обединеното кралство е на път да даде много повече жертви, отколкото през първата вълна на пандемията.

Очаква се затварянето да включва и ограничения за пътуване и трябва да влезе в сила в четвъртък с продължителност до 2 декември.

Заведенията, които продават храна и напитки за вкъщи ще могат да останат отворени, но кръчмите, баровете и ресторантите затварят и хората ще да бъдат уведомени, че могат да се срещнат само с един човек извън домакинството си на открито.

Обединеното кралство регистрира още 21 915 потвърдени случая на коронавирус в събота, като общият брой от началото на пандемията достигна 1 011 660.

Съобщава се, че 326 души са починали в рамките на 28 дни след положителен тест.

Обединеното кралство е деветата държава минала психологическата граница от 1 милион случаи - след САЩ, Индия, Бразилия, Русия, Франция, Испания, Аржентина и Колумбия.

Но истинският брой заразени се очаква да бъде по-висок поради липсата на масови тестове в началото на пандемията, отбелязва Би Би Си.

Карантинни мерки от съответно от 3 и 4 ноември въвеждат Австрия и Португалия.