Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов поиска днес оставката на директора на Четвърта градска болница в София заради отказа на лечебното заведение да приеме пациент, който не е представил PCR тест за коронавирус. Министърът е научил за това от репортаж на Българската национална телевизия снощи.  

"Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Правило!", написа Ангелов. "Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19".

"Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болници". Няма да стане!", написа още той. "След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кметът Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска".

Изгледах няколко пъти материала на БНТ Как минава едно дежурство по време на COVID-19. Министерството е казало още в...

Публикувахте от Kostadin Angelov в Събота, 31 октомври 2020 г.

Фандъкова отговори, че е поискала обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и че настоява за проверка от страна на "Медицински одит". От статуса и не беше ясно дали тя му иска оставката.

"Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да получават финансиране от Здравната каса", пише Фандъкова. "Излъченият репортаж по националната телевизия за пациент закаран от Спешна помощ в Четвърта градска, показва проблем, който „системата“ трябва да реши. Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп. Поискала съм обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка. Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа".

Тя обаче добавя:

"В момента ние се нуждаем от всеки един лекар, сестра и санитар, които влизат в отделенията с КОВИД. А редът и дисциплината спасяват животи".

Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Събота, 31 октомври 2020 г.