Изчезването на тефтерчето на Филип Златанов е показателно за синдрома на разпад - професионален, морален, в съдебната система. Това е може би най-важното веществено доказателство по най-важното дело, което би могло да разкрие т. нар. задкулисие. Чрез него можеше да се види кои са кукловодите, как се използва държавен ресурс за упражняване на рекет и разчистване на сметки. Включително да бъдат зададени конкретни въпроси на настоящия премиер в тази насока.

Доста мнения чух, че било рутинна практика да се предоставят писмени веществени доказателства на експерти за извършване на техните заключения и експертизи. Това е така, но е въпрос на практика, а не е нормативно регламентирано.

На второ място за всеки разумен човек е очевидно, че има разлика между един ученически бележник, в който някой тийнейджър е подправил двойка и неизвинено отсъствие и най-важния бележник за момента в тази държава, който щеше да ни даде ключ към отговорите на много въпроси. Очевидно е, че при такава важност на това веществено доказателство, подходът на председателя на съдебния състав, който отговаря за администрирането на делото, трябваше да е друг.

Трябваше да се осигури възможност този експерт да дойде с всичките си инструменти в една стая под охрана и да направи каквото е необходимо за нуждите на експертизата. Все пак става въпрос за графологична експертиза, а не за сложни генетични или химични изследвания, които изискват лабораторни условия.

Нагледали сме се как вещи лица носят в пазарски торбички дела за убийства, за организирани престъпни групи, дела с интереси за много милиони.  Това е масова практика. В последните години имаше няколко дела, които бяха попилени заради загубени веществени доказателства. В някои случаи самите дела изчезваха.

Така че това е една служебна победа за политическата корупция и организираната политическа престъпност в България. Ще ми се да мисля, че от страна на съда няма активно съдействие, а е въпрос на обикновена професионална мърлящина, но не мога да изключа и другото.

Не съм запознат професионално с делото, знам за него от медиите. Много зависи точно какво е обвинението и каква е била защитната позиция. Но защитата винаги може да каже, че иска да види основното веществено доказателство. И може да твърди, че такова тефтерче не е имало, а копието, приложено към делото, е фалшификат, защото оригиналът го няма.

Ако решаващите мотиви на осъдителната присъда срещу Филип  Златанов са базирани на това тефтерче и на вписаните в него данни, са налице всички предпоставки да бъде торпилирана тази присъда. Дори с клизми да бъде осъден Златанов, той ще има основание за оплакване за несправедлив съдебен процес. Българският съд по дефиниция е непредсказуем.

Освен Златанов от изчезването на тефтерчето могат да спечелят всички, които са замесени в тази мафиотска завера и чиито имена фигурират вътре. Не бих поставил ясна граница между това кой е в управлението и кой в опозиция.

Мнението на адвокат Михаил Екимджиев е специално за Клуб Z.  Заглавието и подзаглавието е на редакцията.