"Арсенал" измъкна 1:0 като гост на "Манчестър Юнайтед" в най-интересния мач от 7-ия кръг на Висшата лига. Пиер-Емерик Обамеянг отбеляза от дузпа в 69-ата минута, отсъдена за глупаво нарушение на Пол Погба срещу Ектор Бейерин.

Освен с трите точки, спечелени срещу пряк противник за топ 4, победата е ценна и заради това, че прекъсва серия от 29 мача на лондончани без победа на чужд терен срещу останалите от топ 6 в английския футбол. За последен път това бе станало през зимата на 2015 г.

Както и преди седмица на същия на стадион, когато "Юнайтед" направи 0:0 с "Челси", мачът не стана зрелище, а бе тактическа битка.

"Арсенал" бе по-добрият и активен тим преди почивката, когато при няколко атаки липсваше завършващият удар или пас за откриване на резултата. При шут на Вилиан топката срещна гредата. "Юнайтед" се задоволи с акция, при която Мейсън Гринууд стреля от малък ъгъл, но без успех.

След почивката картината се промени откъм владеене на топката и териториално надмощие. "Червените дяволи" заиграха по-агресивно, но стигнаха само до една наистина добра ситуация преди гола на "Арсенал" - изстрел на Хари Магуайър с глава, непопаднал в целта.

След попадението си гостите заиграха откровено дефанзивно, а "Юнайтед" отново не направи до нищо съществено в атака, като изключим греда при центриране на Дони ван де Беек след рикошети в играчи на "топчиите".

Така "Арсенал" взе връх напълно заслужено и е на осмо място с 12 точки - на четири от лидера "Ливърпул". "Юнайтед" е едва 15-и със 7 т. и мач по-малко.

А по-рано днес "Нюкасъл" победи "Евертън" с 2:1, така шампионът е едноличен лидер. В друг неделен двубой "Саутхемптън" спечели зрелищно с 4:3 на терена на "Астън Вила". Вчера "Ливърпул" стигна до 2:1 срещу "Уест Хем" с победен гол в края. "Челси" се наложи над "Бърнли" с 3:0, а "Манчестър Сити" се задоволи с 1:0 на терена на "Шефилд Юнайтед".