Изказване на Люис Хамилтън, че "дори не знае къде ще бъде следващата година" след вчерашната му победа за Гран При на Емилия-Романя във Формула 1, даде воля на много спекулации за бъдещето на световния шампион.

Британецът може да изравни Михаел Шумахер по титли още след две седмици в Турция, а дори да не стане тогава, най-вероятно ще го направи в Бахрейн или ОАЕ, където са последните три старта. Той вече задмина германеца по брой победи. 

Договорът му с "Мерцедес" изтича в края на този година, а за преподписването също има много неясноти. Хамилтън няколко пъти вече заяви, че преговорите не са на дневен ред, сега той иска спокойствие, а дискусиите ще се проведат тогава, когато има развръзка в шампионата. Според някои медии базираният във Великобритания германски тим ще има трудности да покрие заплатата на звездата си в размер на 40 милиона паунда годишно заради кризата и бюджетния таван, който ще бъде наложен във Формула 1 от 2021 г.

Ще бъде ли склонен той да намали финансовите си претенции? Според Би Би Си Хамилтън се готви да направи синдикат на пилотите - именно заради предполагаемо свиване на възнагражденията им.

Запитан за бъдещето си в "Мерцедес", предвид неяснотите около това дали босът на тима Тото Волф ще остане на поста, Люис отговори следното:

"И аз самият не знам къде ще бъда следващият сезон, така че в този момент това не е тема за мен. С Тото имаме много открити разговори и знам къде е той ментално. В този смисъл има много общо помежду ни. Тук съм от много дълго време и за мен е разбираемо, че той иска да се отдръпне леко, за да има повече време за семейството си. Не знам кой ще го замести, но Тото е голям лидер и не би поставил някого, който няма да си върши работата. Ще намери точният човек."

"Ние сме вече в ноември и Коледа не е толкова далеч, продължи бъдещият 7-кратен световен шампион. - Чувствам се чудесно, силен, и че мога да продължа още месеци. Но Тото спомена за "живот с рифове", който ни предстои и в съзнанието ми изплуват няколко неща. Бих искал да бъда тук и догодина, но няма гаранции за това. Има много неща за живота след Формула 1, които ме карат да се вълнувам, така че времето ще покаже."

Последното повдига въпроси дали не е опит за "извиване на ръце" за новия договор. Доскоро Хамилтън твърдеше, че иска да се състезава поне още 2-3 години - или докато чувства удоволствие от Формулата. Основната му цел не били титлите и победите.

"Предполагам, че ако Люис е решил да напусне Формула 1, то тогава ни очаква доста напрегнат пазар за пилоти, коментира Тото Волф пред Planet F1. - Но аз не мисля, че той ще напусне и се надявам да не напусне. Според мен е било моментна реакция, нещо емоционално. Ние всички сме щастливи, но и много уморени. И аз се чувствам като него - задавам си въпроси за нещата, които имат значение."

Волф добави, че работата на "Мерцедес" не е свършена, независимо че вчера тимът за рекордния седми път стана №1 при конструкторите. Остава фокусът за пилотската надпревара, в която Хамилтън е убедителен лидер.

"След като бъде решена и тя, ще седнем да говорим за контракта, добави австриецът. - Имаме няколко месеца до първото състезание за следващия сезон в Австралия. Когато сутрин чуеш новините с всичко, което се случва, е нормално да изпиташ определени чувства. Но ние искаме да продължим това пътуване. То не е приключило."