Остана само един ден до президентските избори в САЩ. Заради пандемията от коронавирус близо 100 милиона американци изпратиха вота си по пощата или гласуваха предварително през последните няколко седмици. Очаква се избирателната активност да счупи всички рекорди за последното столетие.

Традиционно високата избирателна активност се свързва с победа на демократите. Те са повече на брой от републиканците в Америка, но за разлика от тях гласуват по-рядко - не го възприемат като дълг. 

Интересът към изборите през 2020 г. се отразява в проучванията - масово агенциите дават предимство на Джо Байдън от порядъка на 8-9 процента в национален мащаб. Преди 4 години обаче Тръмп успя да изведе пред урните "скрити избиратели", които проучванията не успяха да уловят. 

Въпросът е дали ще успее да победи отново? Или пък демократите са си научили урока?

Гост на седмия епизод на Z-каст е журналистът Огнян Дъскарев, поддръжник на Тръмп, който определя републиканеца за първия президент патриот в историята на САЩ (може би с изключението на Роналд Рейгън).

Дъскарев твърди, че бързото възстановяване на икономиката ще убеди милиони американци отново да заложат на бизнесмена и предупреждава, че Демократическата партия се е радикализирала и е изгубила облика и ценностите от средата на миналия век, които е защитавала при администрациите на Труман, Кенеди и Линдън Джонсън.

Според него крайнолеви конгресмени използват Байдън и имиджа му на умерен кандидат, за да наложат след предполагаемото му избиране твърде амбициозни от икономическа гледна точка програми, които представляват заплаха за страната.

Всичко това и още много по темата може да чуете в еп. 7 на Z-каст - "Тръмп или Байдън - борба на патриотизма срещу глобализма":

 

 

 

Можете да слушате Z-Каст и в SpotifyGoogle PodcastsApple Podcasts и TuneIn