Стрелба в близост до синагогата в центъра на Виена тази вечер. Властите разследват терористичната атака. Нападението е станало към 20 ч. местно време. След полунощ българско време от полицията във Виена потвърдиха средното: 

Окоро 20 ч. започва стрелба в близост до Шведенплац в центъра на града. Нападателите са няколко и са били въоръжени с цългоцевно автоматично оръжие (автомати - б.р.). 

Стрелбата е започнала от 6 различни места.

Потвърдени са поне три жертви на нападението - двама мъже и жена, има ранени, в това число и полицай.

Един от нападателите също е бил убит от полицията.

Централната част на града е блокирана от полицейски спецчасти. Поне 15 души са откарани в болница да лечение.

Малко след първоначалната информация за атаката австрийската информационна агенция АПА цитира вътрешния министър на Австрия, че един от хората, извършили атаката, е убит, но други бягат. 

И според очевидци и посланика на България във Виена Иван Сираков нападателите са били с дългоцевно оръжие. Не е ясно колко са на брой - двама или повече. Появиха се съобщения за стрелба и в близост до градския парк. Засега е непотвърдена. 

Призивът към гражданите е да избягват публичните места в града и центъра му. Градският транспорт не спира в блокирания район.

По време на атаката синагогата в близост е била затворена. Днес е последната вечер преди въвеждането на по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса и много хора са били навън в централната част на града. 

Полицията призова в социалната мрежа, ако има граждани, които разпорагат с кадри от нападението, да не ги споделят публично, а да ги предоставят на органите на реда.

Българското Външно министерство съобщи, че няма данни за пострадали български граждани при стрелбата. Посолството ни е във връзка с местните власти.

Премиерът на Австрия Себастиан Курц написа във фейсбук: 

Преживяваме тежки часове в нашата република. Искам да благодаря на всички, които рискуват живота си днес за нашата безопасност.

Полицията ни ще действа решително срещу извършителите на тази отвратителна терористична атака. Никога няма да бъдем сплашени от тероризъм и ще се борим с тези атаки с всички средства. За да може полицията да се концентрира изцяло върху борбата с тероризма, федералното правителство реши, че федералната армия ще поеме охраната на Виена.

Цялата страна е в мислите си с жертвите, ранените и техните близки, към които изразявам най-искреното си съчувствие.

Благодарим на върха на Европейския съюз и на нашите международни партньори за тяхното състрадание и изрази на солидарност.

 

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна също бе обект на атаки в последните дни, обяви в социалните мрежи: 

Ние, французите, споделяме шока и мъката на австрийския народ, ударен тази вечер в сърцето на столицата Виена. След Франция, приятелска страна е атакувана. Това е нашата Европа. Враговете ни трябва да знаят с кого си имат работа. Няма да се предадем.

Европейският съюз осъжда категорично ужасяващото нападение, извършено във Виена, се казва в туит на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде Франс прес.

"Европа осъжда категорично този страхлив акт, който отнема живота на хората и накърнява нашите човешки ценности. В мислите си съм с жертвите и с жителите на Виена след ужасяващата атака от тази вечер. Ние сме редом с Австрия", казва Мишел.

"Не трябва да отстъпваме пред омразата, която се опитва да раздели нашите общества", се казва пък в изявление на германското външно министерство по повод случващото се във Виена.

"Въпреки че мащабите на тези терористични актове все още не са установени, нашите мисли са с ранените и жертвите в тези трудни часове", се казва в туит на външното ведомство. В него се говори за "ужасяващи и разтърсващи новини", идващи от Виена.

Къв 1 ч българско време призивът гражданите да не излизат, а ако са навън - да намерят подслон, е в сила, а операцията на спецчастите продължава.