Най-късно в началото на следващата седмица ще бъде взето решение дали онлайн обучението в училищата ще продължи след 11 ноември. Това съобщи пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев, който е под карантина заради контакт с COVID-19. 

"Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие", каза министърът.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. А това създава друг проблем - заместването на учителите, съобщи министър Вълчев.

Той посочи, че на 25 училища е разрешил обучение в електронна среда.

"Продължават действията да се вземат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата. И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап", уточни Вълчев.

Министърът каза, че като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8. до 12. клас.

"Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай", добави той.

По думите му мярката би действала локално, според условията в различните училища.

Министърът смята, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маски в час.

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма за затваряне на образователните институции.