Здравният министър Костадин Ангелов ще издаде нова заповед за реорганизация с подготовката за създаването на болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19. А в големите болници ще бъдат разкрити по 200 легла за пациенти с коронавирусна инфекция.

Това съобщи самият Ангелов във видеовръзка на днешното заседание на МС. Премиерът Бойко Борисов продължава да се лекува в дома си от COVID-19 и заседанието на кабинета и тази сряда се проведе дистанционно.

"Проблем в това отношение има и да се действа максимално бързо", каза Борисов.

Днес стана известен поредният случай на пациент с коронавирусна инфекция, чието състояние се влошава, но няма място за него в нито една от столичните болници, той почива в лечебното заведение в Своге, където няма интензивно отделение. 

Рекорден е броят на заразените - 4041, а 63-ма починаха през последното денонощие.

 
Ще се правят и карантинни хотели. Това пък обяви вицепремиерката и министърка на туризма Марияна Николова. В тях ще има легла за по-леко болни пациенти. По думите ѝ от туристическия бранш вече имало изразена готовност в най-кратък срок да бъдат предложени тези места за настаняване в хотели.

До края на деня бил срокът да бъдат ясни кои ще са тези карантинни хотели. За София и София-област вече имаме готовност, каза още Николова.

А кой ще лекува? Здравният министър: Това е много труден въпрос

Малко по-късно пред журналисти, след като бе на приемането на нови 20 линейки за Спешната помощ, 17 от които остават в София, където проблемът с липса на коли и екипи е най-сериозен, здравният министър даде подробности по отношение на болниците. 

“Имахме готовност, когато достигнем до 4000 души, да създадем специфични структури с цели лечебни заведения за грижа за пациентите с COVID”, каза проф. Ангелов по-късно пред журналисти.

Във всички областни болници с над 600-700 легла на територията на София, Пловдив, Бургас, Варна и Плевен ще бъдат създадени структури с по 200 легла. В София това са болниците "Света Анна", "Софиямед", "Токуда", Александровска, "Пирогов", ВМА.

В болница "Иван Рилски" COVID болните ще бъдат настанени в ревматологията, а легла ще се разкрият и в ортопедията в Горна баня, добави министърът. В част от лечебните заведения подготовката за това вече е в ход, а самата заповед, която ще се появи по-късно днес, ще е формалното изражение на това, което се върши. 

Костадин Ангелов заяви, че проблемът с леглата, особено в столицата, се решава. На въпрос има ли достатъчно лекари, които да обслужват тези легла, той призна: "Това е много труден въпрос."

В Бургас, където преди дни се разбра, че места за болни от вируса в болниците вече няма, също тече организация - ще бъдат разкрити още 100 допълнителни легла, 50 от които още днес. В медицински център, който се намира във военна структура, също ще има разкриване на легла за лечение на болни от COVID-19. 

Що е то карантинен хотел според Марияна Николова

Вчера по време на Консултативния съвет по туризъм Николова се обяви за това хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани.

„Идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение че имаме свободна леглова база. Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата”, разясни вицепремиерката в сряда сутрин по Нова тв.

Принципът на финансиране щял бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. Условията за настаняване трябвало да дойдат от здравните власти.

„Говорим за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не контактни. Хората трябва да знаят, че правителството няма да ги остави без легло, ако се наложи”, посочи още Николова.

По думите ѝ голяма верига заявила готовност да приема пациенти с COVID-19, ако се наложи.

"Става въпрос за 5-звездни хотели. Ние обаче се обединихме около идеята това да са места за настаняване с 2 и 3 звезди, за да им се помогне”, каза още министърката, но не разясни дали болните само ще лежат там, или се предвижда и някой да ги лекува и как точно ще се осъществява това.