Предизборният щаб на президента и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп понесе две загуби. Не пред урните, а в съдебни зали.

Първо, съдия Джеймс Бас отхвърли обвинение за изборни измами в окръг Чатъм, Джорджия. Републиканец подаде сигнал, че 53 бюлетини не са били предоставени на време. Съдът отхвърли обвинението поради липса на доказателства и отказа да уважи молбата да се прекрати временно броенето.

В жалбата си от екипа на Тръмп заявиха следното:

"Неуспехът да се гарантира, че неприсъствените бюлетини, получени след крайния срок, се съхраняват по начин, който гарантира, че такива бюлетини не се броят неволно или умишлено, както се изисква съгласно законодателството на Джорджия, вреди на интересите на кампанията на Тръмп и президента Тръмп, защото може да доведе до разреждане на легални гласове, подадени в подкрепа на президента Тръмп."

Бяха изслушани и няколко служители от местната избирателна комисия, които отхвърлиха показанията на републиканеца, подал жалбата. 

Няколко часа по-късно друг щатски съдия нанесе още един удар върху екипа на президента, който бе подал иск с цел спиране на преброяването на неприсъствените бюлетини в Мичиган (щат, който президентът загуби с разлика от 150 000 гласа).

Позицията на щаба на Тръмп е, че на републикански служители е бил отказан достъп до видеозаписи с избирателните урни.

Съдия Синтия Стивънс заяви по време на изслушването, че ще отхвърли исковата молба, защото в момента на подаването на жалбата преброяването е било почти приключило. Също както в казуса с Джорджия - няма реални доказателства за нарушение.

Но щастието се усмихна на републиканеца и той постигна първа голяма победа. Апелативен съд на Пенсилвания позволи на представители на щаба му да стоят на 6 стъпки (около 180 сантиметра) до зоните за преброяване на бюлетините в щата.

Според показания на свидетел не му било позволено да се приближи до най-близката маса за броене на гласове, която била на около 4 метра и половина.

След новината президентът не успя да сдържи въодушевлението си в туитър.

 "Голяма победа на закона в Пенсилвания!"

Джорджия 

Надпреварата между Байдън и Тръмп в Джорджия е много оспорвана. Президентът поведе с повече от 100 000 гласа в първите часове след затварянето на урните, но предварително изпратените бюлетини бързо топят преднината.

Ако някъде се проведе повторно преброяване, това почти сигурно ще е в Джорджия.

Към 0:00 часа българско време Тръмп води с 49,5 срещу 49,3 процента (около 9000 гласа) при 98 процента преброени гласове. 

Ако Байдън победи в Джорджия, ще разполага с общо 269 електори. Ще му бъде достатъчен само 1, за да победи.

Защо медиите дават различни оценки на спечелените електори от Байдън и Тръмп?

По данни на Си Ен Ен Джо Байдън разполага с 253-ма електори, докато Тръмп с 213

Според Асошиейтед прес демократът води с 264 членове на Избирателната колегия срещу 214 за президента.

Единият електор в полза на републиканеца варира според това дали съответната медия е признала, че Тръмп е спечелил един от четирите избирателни района на Мейн (Байдън е взел останалите три). Става въпрос за Втори избирателен район, който е по-консервативен и е само въпрос на време да бъде оцветен в "червено".

Единайсетте електори на Байдън пък се дължат на решението на Асошиейтед прес да обяви Аризона за демократа. При 82 процента преброени гласове Байдън водеше с около 9 процента. След това обаче започнаха да се броят изпратените по пощата гласове, които са предимно от републиканци и безпартийни избиратели. Постепенно преднината на демократа се смали. Сега той води с 2,4 процента - 50,5 срещу 48,1 на сто (малко под 68 000 гласа).

Множество медии, включително Ей Би Си и "Ню Йорк таймс", които следят прогнозите на Асошиейтед прес, решиха да не се съобразят с оценката ѝ относно ситуацията в Аризона. "Ню Йорк таймс" дори аргументира решението си в статия.

Клуб Z поддържа позицията, че Тръмп има реалистичен шанс да спечели 11-те електори на Аризона и затова не ги брои в полза на демократа.   

Невада

Едва 4 спорни щата остават в надпреварата между Тръмп и кандидат-президента на Демократическата партия Джо Байдън. Това са Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада.

Точно в 19:10 часа българско време започнаха да излизат първите резултати от Кларк Каунти, Невада (най-големия избирателен район, където се намира и Лас Вегас). Преднината на Байдън нарасна до 49,4 срещу 48,5 процента (около 11 400 гласа).

Преди това кандидатът на демократите водеше с 49,3 срещу 48,7 процента (малко под 8000 гласа) при 86 процента преброени гласове по данни на Си Ен Ен. 

Президентът стопява предимството в Невада благодарение на изпратените по пощата и предварително подадените бюлетини. Тук се наблюдава противоположната тенденция на Пенсилвания и Джорджия, където Байдън разчита на гласовете, изпратени преди изборния ден.

Преднината в Невада не е комфортна за демократите. Преди 4 години Хилъри Клинтън спечели щата с 47,92 срещу 45,50 на сто (почти 30 000 гласа повече от Тръмп).

Но през 2020 г. Байдън не успява да изгради достатъчен превес в избирателните райони, доминирани от демократите. Това вероятно се дължи на пандемията от коронавирус.

Докато Демократическата партия поддържа тезата, че трябва да се предприемат по-сериозни мерки, за да се ограничи разпространението на COVID-19, Тръмп настоява бизнесите да продължат да работят. Невада, един от туристическите центрове на Америка (все пак там се намира Лас Вегас), е по-сериозно ударена икономически от останалите щати.

Щатът сам по себе си няма да е достатъчен за победата на нито един от двамата кандидати. Ако Байдън победи там, той ще разполага с общо 259 електори.

В случай че Тръмп успее да го оцвети в "червено", тогава той ще си осигури поне 220 членове на Избирателната колегия. 

Пенсилвания

Няколко часа след като урните в Пенсилвания бяха затворени, Тръмп поведе с колосалните 709 000 гласа. Към 1:30 часа българско време преднината му е около 75 000 бюлетини. Това се дължи на големия брой предварително изпратени гласове, които са в полза на Байдън в съотношение, приближаващо се до 4 към 1.

Не се знае колко бюлетини остава да бъдат преброени към 19 часа българско време. По данни на Ен Пи Ар към 16:30 часа българско време непреброените бюлетини са 784 000 (те със сигурност вече са по-малко, тъй като по това време превесът на Тръмп пред Байдън е от 164 000 гласа).

Щабът на Байдън многократно заяви, че е уверен в победата в Пенсилвания. Ако доброто представяне на демократа сред предварително изпратените бюлетини се съхрани, вероятно той ще спечели щата.

Тогава той ще си осигури 20 членове на Избирателната колегия, които са достатъчни, за да спечели изборите, тъй като ще разполага с общо 273 гласа. За победа са му нужни 270.

Очаквайте подробности.