Турски неонационалисти нападнаха и биха трима американски моряци в Истанбул и сложиха найлонови торби върху главите им, предаде Си Ен Ен.

Инцидентът станал на 12 ноември. Той бил заснет и на видео (виж записа ТУК).

Моряците от акостиралия в Босфора американски боен кораб "Рос" били атакувани от членове на Турския младежки съюз - твърдолинейна националистическа организация, която обаче защитава светските устои на държавата. Нападателите скандирали: "Янки, вървете си у дома!" По всяка вероятност те не са свързани с т.н. Ислямска държава - джихадистката групировка, базирана в съседна Сирия. Активистите носели турски флагове и портрети на Мустафа Кемал Ататюрк.

Турските активисти слагат найлонови торби на главите на янките.

Тримата моряци не били въоръжени. В момента те са в безопасност на борда на "Рос". Никой от тях не е пострадал и няма нужда от лекарска помощ. Американският военноморски флот разследва инцидента заедно с посолството на САЩ в Анкара.

В изявление в своята интернет страница Турският младежки съюз съобщава, че найлоновите пликове били поставени върху главите на американците в знак на протест срещу щатския империализъм в Близкия изток и на други места по света.

"Да живее войната на подтиснатата нация срещу империализма!", завършва изявлението.

Турското външно министерство излезе с декларация, в която осъди атаката. Това направи и американското посолство в страната.

Не за първи път хора от Турския младежки съюз нападат пристигнали в страната военнослужещи от страни от НАТО.  Миналата година неонационалисти се сбиха с германски войници, разположени край границата със Сирия за обслужване на ракетите "Пейтриът". Тогава турците пак се опитаха да сложат найлонови торби на главите на чужденците.

С тези торби неонационалистите напомнят на американците за отношението им към задържани през 2003 г. в Северен Ирак войници от турските спецчасти. Те пренасяха нелегално оръжие за подкрепяна от Турция групировка в иракския град Киркук.

Преди да пуснат задържаните обратно в родината им, американците надянаха на главите им найлонови торби. Това разгневи много хора в Турция.