"Уважаеми господа от опозицията, на мене вие не може да ми говорите, че искам да купя избори, като се грижа за хората. Години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на Бълагрия. Затова съм го правил, сега трябва да запазим хората плюс икономиката."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, което се проведе онлайн. На него се реши да бъдат отпуснати допълнително 80 млн. лв. заради епидемията от коронавирус. Анонсът за това бе направен вчера от здравния министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

В профила си във фейсбук Борисов изтъква, че парите, които сега се отпускат, са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността.

"Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят", призова премиерът.

На днешното извънредно заседание на правителството са взети следните решения:

- До 50 млн. лв. ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.

- С 15  млн. лв. ще се  закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове, тип фургон.

Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона от тях ще отидат за даване допълнително на 1000 лв. за всеки общопрактикуващ лекар за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Отпускат се и 6 милиона за обособяване на COVID зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната.

В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.