Ваксината на Pfizer и BioNTech може да предпази 90 на сто от хората от заразяване с коронавируса, показват предварителни анализи. Това съобщиха от фармацевтичните компании, цитирани от Би Би Си.

Създателите описаха резултатите като "велик ден за науката и човечеството".

Ваксината е била тествана на 43 500 души в шест страни и не са се появили проблеми, свързани с безопасността на прилагането ѝ.

Компаниите планират да кандидатстват за спешно одобрение за употребата на ваксината до края на месеца.

От Pfizer смятат, че ще могат да предоставят 50 млн. дози до края на годината и близо 1,3 млрд. до края на 2021 г. САЩ са си осигурили поръчки за 100 млн. броя, Великобритания - за 30 млн. дози, в момента ЕС договаря доставка за 200 млн. дози. От компанията обещават "честен подход" в разпределянето на първите дози и последващите доставки. 

В тази ваксина се прилага напълно експериментален подход - който предполага инжектирането на частици от генетичния код на вируса, за да се тренира имунната система.

Предишни клинични изпитания показаха, че ваксината "тренира" тялото както да произвежда антитела, така и друга част от имунната система, наречена Т-клетки, да се бори с коронавируса.

За да се създаде имунитет, са нужни две дози през период от три седмици, като от компаниите твърдят, че хората ще бъдат защитени седмица след втората доза.

Има обаче проблеми, свързани със съхраняването ѝ - тя трябва да се държи на минус 80 градуса, отбелязва Би Би Си.

Съществуват и въпроси доколко дълго остава този имунитет, а двете компании все още не са предоставили разбивка на ефикасността на ваксината за различните възрастови групи (известно е, че най-уязвими са хората над 60-годишна възраст).

Страните, в които са извършвани изпитанията, са САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция.

Представените данни не са крайният анализ на ефективността на ваксината. Те са от първите 94-ма доброволци, които бяха с коронавирусна инфекция. Компаниите уточняват, че ще имат достатъчно пълни данни през третата седмица на ноември, за да представят ваксината пред регулаторните органи.

В момента има 11 ваксини, които са във финалната четвърта фаза на тестване, но тази е първата, при която се обявяват подобни окончателни резултати.