Апелативният съд във Варна е освободил предсрочно от затвора Георги Желязков, който беше осъден на 19 години затвор за убийството в Париж на студента Мартин Борилски. Новината съобщава "Лекс".

Трупът е открит в Париж на 21 юли 2000 г.

Желязков е в затвора от 2010 г., когато заедно със Стоян Стоичков бяха признати за виновни за жестокото убийство на младия мъж. Френските криминалисти бяха преброили над 93 прободни рани по тялото на Борилски, а лицето му беше натрошено с твърд предмет.

На местопрестъплението тогава са открити множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители Желязков и Стоичков.

Делото у нас обаче имаше прелюбопитна съдба - две съдебни инстанции в България обаче оправдаха първоначално и двамата. След това Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане и така се стигна до осъдителните присъди чак през 2010 г.

Стоичков беше осъден на 17 години затвор и в началото на миналата годината също беше освободен предсрочно, припомня правнният сайт.

В началото на тази година окръжният съд във Варна освободи и Желязков, но Апелативната инстанция не се съгласи - отмени определението и го остави в затвора.

Миналия месец първата инстанция отново уважи искането на Желязков да излезе предсрочно, като този път и апелативният съд се е съгласил.

Според решението на съдиите, на Желязков е наложен изпитателен срок от 5 години, 1 месец и 9 дни, колкото е неизтърпяната част от наказанието му, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител за 3 години. В последните години Желязков е на лек режим, като му е позволено да работи и на външни обекти, пише още "Лекс".

Огромен публичен отзвук в страната пък имаше условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман през 2019 г. от Софийския апелативен съд. В тричленния състав бяха поне двама съдии - остри критици на прокуратурата и лично на главния прокурор Цацаров, което даде повод за политическа прокурорска и медийна така срещу членовете на съдения състав Калин Калпакчиев и Весислава Иванова.

По закон осъденият може да иска предсрочно освобождаване, ако е изтърпял поне половината от наложеното му наказание, а за да бъде уважено искането му, съдът трябва да приеме, че се е поправил в затвора, припомня сега правният сайт. Според прокуратурата обаче е нямало достатъчно доказателства, че 41-годишният вече Желязков се е поправил.

Тези производства са двуинстанционни и решението на Апелативен съд - Варна е окончателно.