"Трябва да се разберете помежду си, не го забравяйте".

Това заяви канцлерът Ангела Меркел по време на онлайн пресконференция след Среща на върха по Берлинския процес в София. В пресконференцията участваха българският премиер Бойко Борисов и премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Както е известно към момента България не дава зелена светлина за Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС. Според София Скопие не спазва договора за добросъседство по отношение на антибългарското говорене, историческото минало, претенции за македонско малцинство и т.н.

Меркел отбеляза, че на Балканите са извършени много положителни промени, които са започнали с българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Тогава правителството на Бойко Борисов върна темата за европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани.

Меркел приветства ангажимента на страните от региона към Зеления дневен ред.

"Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото. Затова сме заинтересовани инициативата да продължи", каза германският канцлер и окуражи разбирателството в региона. 

Тя постави акцент върху образованието и призова правителствата да положат усилия в областта на образованието, настоявайки за напредък в областта на науката и иновациите. Ангела Меркел отправи покана към присъстващите на конференцията за среща следващата година в Берлин, за да се отчете напредъка на Берлинския процес дотогава.

На срещата бяха подписани две декларации - Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред. Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз. 

Изключително доволен съм, че подписахме софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани - заедно действаме по европейски. Това каза министър-председателят Бойко Борисов.

"В тази среща носталгията ме обхвана, защото само преди една година по време на нашето председателство канцлерът на Германия, президентът на Франция, премиерът на Великобритания, всички президенти от Балканите, всички лидери до един, дойдохме, обединихме се и дадохме перспективата за Балканите като цяло, не само за Западните.

Защото всички 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро дадоха възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани. Изключително благодарен и доволен съм от колегите, че се съгласиха да подпишем софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани", заяви Борисов.

Той добави и "декларацията за общ регионален пазар - също наша идея и мечта".

Заев добави, че на срещата са обсъдени ключовите стратегически насоки за региона и визията за екшън план за общ регионален пазар и зелен дневен ред за Западните Балкани.

"Подписването на двете декларации ще засили икономическия растеж и развитието на региона на Западните Балкани, а също така ще обърне вниманието към някои от свързаните с това проблеми на околната среда и здравеопазването, като ще предложи и голям потенциал за разкриване на нови работни места", коментира Заев.

И допълни:

"Искам да благодаря на скъпия ми приятел Бойко за домакинството на Срещата на върха на Берлинския процес и да благодаря на канцлера Меркел, че инициира този толкова важен за региона процес. Тази година за първи път имаме съвместно председателство на Берлинския процес от страна от региона – Република Северна Македония и държава-член на Европейския съюз, каквато е България.

За мен, а вярвам, че е така и за всички нас, това е доказателство, че регионът осъществява по-силна връзка в процеса. В същото време това е отлична платформа за бъдещето развитие на отношенията ни. Тази среща се  случва в безпрецедентните времена на пандемия и всички се борим с огромното предизвикателство да защитим гражданите си и да предотвратим тежките икономически последствия.

При тези обстоятелства съвместното ни председателство на Берлинския процес през последните няколко месеца работеше за прилагане на многобройни дейности и за поддържането на сътрудничеството в много области, както и да постигне видими и осезаеми резултати".

Заев изтъкна, че водещият принцип на Берлинския процес е да потвърди продължителността на започнатите инициативи и да се фокусира върху резултатите от забележимите позитивните ефекти в региона.

"Използвахме политическата платформа на Берлинския процес за следващ тласък в развитието като регионалното споразумение за пътуване с лични карти, удължаването на зелените коридори на Западните Балкани до европейските страни и коридори, както и сътрудничеството в регионалния отговор на пандемията", каза още Заев.

Той изтъкна, че ЕС дебело е подчертал ангажираността си към Западните Балкани като е обявил 9 млрд. евро за страните от региона.

"Това трябва да покачи инвестициите до 20 милиарда евро. Този пакет ще осигури огромна финансова подкрепа за процесите на реформи и за икономическата трансформация на региона. Въвеждането на зелената програма за Западните Балкани ще внесе допълнителен наратив за икономическото развитие и ще помогне за интегрирането на региона в ключовите политики на ЕС.

Всички се обединихме около позицията, че трябва да активизираме усилията си за постигане на допълнителен реален напредък в процеса на реформи, както и за подобряване на регионалното икономическо сътрудничество и за поставяне на основите за устойчив растеж. Само интегрираният и свързан регион може да се придвижва стабилно към ЕС. Навлязохме в нова фаза на нашето сътрудничество, което се доказва от визията на плана за действие за общ регионален пазар и зеления дневен ред", каза още Заев.

И допълни:

"Това, което направихме досега и настоящето събитие е доказателство, че регионът прие Берлинския процес за свой. Берлинският процес е фокусиран върху резултатите от сътрудничеството. Инициативите в региона дават резултати".