Няма недостиг на медикаменти, а самолечението с антибиотик е опасно.

Това трябваше да е основното послание на провелата се днес среща на здравния министър Костадин Ангелов с представители на фармацевтичния бранш. Тя бе породена от голямото търсене на пазара на антибиотични средства, които се използват за лечение на коронавируса, и идва на фона на отправения от фармацевтите в аптеките призив властите да вземат отношение по проблема, че много пациенти отиват при тях с искане да закупят антибиотик, за който нямат рецепта. Това, казват фармацевтите, ги изправя пред моралната дилема - да спазят ли закона, или да го погазят. Както е известно, много от лекарите предписват в момента медикаменти "по телефона".

От изявленията след срещата обаче стана ясно и следното: по данни на Световната здравна организация едва 8 на сто от заболелите имат бактериална или гъбична инфекция, което налага употребата на антибиотик. В противовес на това у нас на 72% от хората с COVID-19 се изписва антибиотик.

Въпреки това за "паниката" бяха обвинени социалните медии, в които се разпространяват протоколите за лечение в болниците у нас.

Костадин Ангелов пръв обяви, че самолечението с антибитици е опасно - намалява имунитета, когато ни е най-нужен, и води до резистентност към медикамента - ако се наложи да бъде приеман на по-късен етап.

Ангелов успокои, че няма недостиг на медикаменти в лечебните заведения.

"Медикаменти има, презапасяването е това, което води до усещане за недостиг", посочи.

И даде думата на Асена Сербезова, председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Именно тя обяви статистиката за това как се лекуват пациентите в България. А после също като колегите си фармацевти от аптеките заяви, че е недопустимо да се лекуват пациенти по телефона. Посочи, че сега има мерки да се стимулират личните лекари (след като държавата им обеща по 1000 лева към заплатите). Недопустимо е да се поставят фармацевтите в ситуация да избират, посочи още Сербезова. Призова лекарите да предписват генерици - за да не се връщат пациентите отново при тях за нова рецепта.

Сербезова обаче обърна внимание на липсващата електронна система за отчитане на количествата, електронната рецепта и изобщо електронното здравеопазване. По думите й има повишено потребление, не може да се говори за недостиг, тъй като отчетност в реално време на практика няма. "Чакаме с огромно нетърпение електронната рецепта и електронизацията на процеса", заяви тя.

А от една от фармацевтичните компании отчетоха, че само за ден от складовете им са излезли 24 000 опаковки от един от "популярните" антибиотици. Призоваха хората да не четат "фейк нюз" и също посочиха, че приемът без нужда води до антибиотична резистентност.