Българското национално радио (БНР) публикува за обществено обсъждане текстовете за изменение на медийния закон, заради които генералният директор Андон Балтаков бе на косъм да напусне поста. В крайна сметка Балтаков остана, а лично министърът на културата Боил Банов се ангажира въпросните текстове да бъдат внесени в Министерския съвет и впоследствие в Народното събрание за гласуване. Видимо от публикуваните сега предложения, исканията са мандатите на генералните директори на радиото и на БНТ да станат от 3 на 5 години, въвежда се и отговорност за неизпълнение да договорите им за управление. Управителните съвети пък да идват и да си тръгват с директорите, дори и предсрочно да са освободили постовете си. Такава би била съдбата и на сегашните съвети, които и Балтаков, и директорът на обществената телевизия Емил Кошлуков наследиха, ако текстовете бъдат приети в този им вид.

Както Клуб Z писа, експертна група от представители на БНР, БНТ, СЕМ, Министерството на културата (МК), Министерството на финансите и др. подготвяше повече от половин година изменения в Закона за радиото и телевизията - както това бе вменено на МК със закона за бюджет 2020. След като проектът бе публикуван от МК за обществено обсъждане обаче стана ясно, че Банов еднолично е взел решение да се премахнат текстовете за мандатите и управителните съвети, предложени от БНР, които са били консенсусни в рамките на групата.

Министърът обоснова това свое решение с мотива, че отговаря на желанието на 1200 интелектуалци, които по-рано тази година протестираха срещу възможността да се увеличи продължителността на мандата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Тази възможност се създаде, след като председателят на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов внесе свое изменение в ЗРТ за удължаване на мандатите от 3 на 5 години.

В резултат Балтаков заплаши с напускане, а Банов му предложи да внесе текстовете в рамките на общественото обсъждане. 

"Както е видно от варианта, който експертната група предложи като краен резултат от своята работа, министърът е извадил от законопроекта не само поправки, засягащи продължителността на мандатите на генералните директори, но и законови норми, които пряко регулират задълженията и отговорностите на управителните органи на обществените медии - генералният директор и управителните съвети", посочват сега от БНР.

Ето какво предвиждат промените:

Първо: Законът в момента посочва само, че генералните директори на БНР и БНТ и членовете на управителните съвети осъществяват своята дейност на основание на договори, с които им се възлага управлението. От радиото предлагат да се опише детайлно какво трябва да включват самите договори - от управленската концепция, през ясни срокове за изпълнението й и периодично отчитане пред СЕМ до това каква е отговорността за неизпълнение на договора. Такава сега на практика няма. 

От БНР предлагат още освен в досегашните случаи, мандатът на генералните директори да може да бъде прекратен предсрочно и на база основанията, описани в договора.

Записано е, че УС (състоящи се от петима членове, а директорите са членове по право и председатели) трябва да се водят от концепцията на генералния директор.

Относно мандатите на управителните съвети - предложението е да станат 5 години при 3 години сега. Текстът е консенусен в гилдията, като мотивът е, че 3 години не са достатъчни за развитие на управленската концепция. Със същия аргумент се удължават мандатите и на самите генерални директори - на 5 години.

Въвежда се и правилото за УС - да могат да бъдат избирани за членове не повече от два последователни мандата. Сега правилото е не повече от два мандата, т.е. липса правило за последователността, докато такова има въведено относно генералните директори.

Ключово е предложението "мандатът на член на управителен съвет се прекратява при прекратяване на мандата на генералния директор, който е предложил неговото утвърждаване".

В този смисъл от радиото предлагат още "в едномесечен срок от влизане в сила на този закон", генералните директори на БНР и БНТ да предложат на СЕМ за утвърждаване членове на управителните съвети, с които да бъдат сключени договори за управление. А "мандатите на сегашните членовете на управителните съвети, изпълняващи задълженията си към влизане в сила на този закон, се прекратяват от датата на встъпване в длъжност на утвърдените" нови такива.

С други думи: Балтаков и Кошлуков, които наследиха управителните си съвети от предсрочно освободените Светослав Костов и Константин Каменаров, ще имат възможност да предложат сами управленските си екипи. Както е известно, и двамата имаха търкания със заварените управителни съвети, като този в радиото дори даде директора на прокурор.