Всичко започна преди около месец - радикален чеченски ислямист уби брутално френския учител по история и география Самюел Пети, защото последният показал карикатури на пророка Мохамед в клас с идеята да обясни свободата на словото в Петата република. 

Президентът Еманюел Макрон обяви, че ислямът е в криза и поиска специално законодателство, което да изкорени радикалните елементи в обществото. Отговорът дойде от неочаквано за мнозина място - Анкара. Реджеп Тайип Ердоган заяви, че френският президент е ислямофоб и предизивка най-масовите антифренски протести от много години насам. Към турския президент се присъединиха и президентите на Египет и Пакистан. 

Логичното се случи - нови атентати разкъсаха Европа. 

Именно за това говорим в епизод 8 на Z-Каст - как се стигна дотук, на кого и защо се обидиха мюсюлманите, каква е ролята на Ердоган и на големите ислямски институти, в криза ли е наистина ислямът или кървавите сцени са резултат на една грозна политическа игра, която използва религията като смокиново листо. 

На гости ни е Ралица Трифонова - специалист по събирането на информация за целите на сигурността и един от най-добрите познавачи на арабския свят в България. 

С нея коментираме и опасностите пред България от нахлуването на чужди влияния и достигането до нас на радикалните ислямистки гласове. Говорим и за родното главно мюфтийство  дали е под влиянието на турския Дианет (дирекция по религиозните въпроси)...

Очаквайте целия епизод утре - 12 ноември!