„Поради възникнала голяма авария днес, 11.11.2020 г., при ремонта на съоръженията на Пречиствателна станция за питейна вода Перник от фирмата изпълнител, се налага спиране на водоподаването от язовир Студена за целия град Перник и околните села, които се водоснабдяват от него“. 

Това съобщиха официално от ВиК дружеството в града. По информация на местния новинарски сайт "За Перник" багерът, който е копаел по време на ремонтните дейности, е заседнал и избива вода. Затова цялото водоподаване на Перник е спряно.

Аварийните екипи на „ВиК“Перник са организирани на мястото на аварията и ще работят до пълното й отстраняване. Остава в сила предвиденото за утре 12.11.2020г. планово спиране на водоподаването по Главен клон 1, гласи още официалната информация. 

За "спешен" ремонт на пречиствателната станция на язовир "Студена" се заговори още в края на 2019 г., когато Перник беше вече във воден режим, водоемът вървеше уверено към мъртъв обем, започна отново спешно изграждане на 13 км водопровод, който да докара вода от София. Бяха отпуснати и пари от Министерския съвет. През януари се разбра, че ремонтът на пречиствателната станция ще се прави от държавната фирма "Монтажи", която е част от непрозрачния мастодонт "Държавна консолидационна компания". Търг нямаше. Ремонтът пък продължава.