Първата публична проява на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като загуби вота за нов мандат от Джо Байдън - макар че още официалните резултати не са обявени, а в няколко щата предстои ново преброяване на вота, бе белязана от... мълчание. Въпреки че екипът на Тръмп смята да прати резултатите и в съда. 

Тръмп, заедно с първата дама Мелания, посети Националното гробище в Арлингтън в столицата Вашингтон и се поклони пред Гроба на Незнайния воин по случай Деня на ветераните, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Президентът прекара последните дни, без да излиза от Белия дом, като "публичната" му дейност се изразяваше в туитове - предимно настоявайки, че победата му е била открадната чрез изборни измами.

В традиционния ритуал в памет и чест на ветераните участваха още вицепрезидентът Майк Пенс и неговата съпруга Карън. Президентът не направи какъвто и да е коментар за изборния резултат. По предварителни данни Байдън спечели повече от необходимите му 270 гласа на щатските електори.

Отказът на Тръмп да признае изборния резултат блокира процеса на предаването на властта, защото шефът на администрацията по общите служби, назначен от Тръмп, не бърза да издаде удостоверение, че Байдън е победител. Без такъв сертификат не могат да бъдат отпуснати и парите, необходими на екипа на Байдън да движи нормално преходния процес. 

Самият Байдън и съпругата му Джил отбелязаха Деня на ветераните с посещение на мемориала на загиналите в Корейската война във Филаделфия. Предишния ден той заяви пред журналисти, че вече обмисмя кадровия състав на бъдещата си администрация. Мандатът бу би следвало да започне на 20 януари 2020 г.