Американският инвеститор Уорън Бъфет постигна споразумение да купи производителя на батерии Duracell от Procter and Gamble (P&G) за $4,7 млрд., съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Според условията милиардерът няма да плати пари в брой, а ще предостави на Procter and Gamble нейни акции за $4,7 млрд. Berkshire е петият по големина акционер в Procter and Gamble, като притежава 2% от неговите акции.

Винаги съм бил впечатляван от Duracell като потребител и дългосрочен инвеститор в P&G и Gilette, казва Бъфет. Duracell е водеща световнамарка с върхово качество и ще приляга добре на Berkshire Hathaway, добавя той.

Базираният в Омаха фонд на Бъфет контролира десетки бизнеси, като разполага с над $50 млрд. долара в брой. Бъфет от доста време говори, че е на лов за "слонове", както той нарича големите компании с продажби за десетки милиарди долари.

P&G се опитва да продаде Duracell от 2007 г. Въпреки, че продажбите на марката са за $2,2 млрд. годишно, ръстът им е доста слаб.  Това е част от стратегия, в която гигантът иска да се освободи от по-слабо печелещите марки и да се съсредоточи върху основните си брандове като Ariel, Tide, Pampers и други.