Северна Македония за първи път в историята си ще играе на голямо първенство - Европейското. В един от баражите за последните четири квоти за финалите, преместени за догодина заради пандемията, тимът победи Грузия с 1:0 като гост.

Местната легенда Горан Пандев (37 г.) реализира единствения гол в 56-ата минута. Македонците стигнаха до заветното класиране от последната дивизия в Лигата на нациите.

Селекцията вече знае и жребия си на Евро 2020 - тя е в група С заедно с Нидерландия, Украйна и Австрия.

В друг двубой Унгария драматично обърна Исландия с 2:1 като домакин. Сигурдсон изведе гостите напред в 11-ата минута и те виждаха как за втори пореден път се класират на Европейско - на предишното стигнаха до четвъртфинал.

Маджарите обаче записаха триумф в края. В 88-ата Него изравни, а Собослай донесе огромна радост в страната си в добавеното време. В същия поток беше и България, но падна от Унгария през миналия месец на стадион "Васил Левски".

Унгария е в най-тежкото каре на шампионата на Стария континент - с шампиона Португалия, Франция и Германия.

Другите два финалиста от баражите - Словакия и Шотландия, минаха през продължения, а островитяните - и през дузпи.

Словаците надделяха на терена на Северна Ирландия - 2:1. Куцка откри в 17-ата минута. Двубоят вървеше за гостите, но в 87-ата Шкриняр си отбеляза автогол. В 110-ата Дуриш донесе успеха на по-силния отбор.

Словакия ще спори на Евро 2020 с Испания, Швеция и Полша.

Още по-драматично беше в Белград, където Шотландия си осигури класиране на Европейско за първи път от 23 години - след 1:1 и 5:4. 

Райън Кристи даде аванс на футболистите от "високата земя" в 52-рата минута. В 90-ата Лука Йович изравни. В продълженията силни изяви имаше вратарят Дейвид Маршал, а при дузпите спаси удара на Александър Митрович и осигури луда радост на Шотландия.

Така на Евро 2020 ще има британска битка - останалите в групата са Англия, Хърватия и Чехия.