До 25 ноември ще има 3500 починали от COVID-19 у нас. Това заяви в "Тази сутрин" математикът Лъчезар Томов. Той посочи, че ситуацията може още повече да се влоши и скоро може да настигнем по смъртност и Китай.

"Проекцията докъм 4000 е напълно реалистична и до края на ноември може да се изравним с Китай по смъртни случаи", прогнозира Томов.

Той изтъкна, че в Китай няма същия проблем със затлъстяването и диабета, какъвто имаме в България.

"Преди една-две седмици бяхме във фаза на взрив на разпространението на коронавируса. В момента има известно задържане след мерките. Но това задържане се забавя, защото културата на работещите е ниска и те ходят болни на работа", коментира математикът.

Томов посочи, че ако сегашното затягане на мерките се е било случило по-рано, сме щели да ограничим смъртните случаи.

"Можеше да реагираме още по-добре през лятото, да отворим постепенно. Професор Мутафчийски беше довел до 6 случая на ден, ако бяхме изчакали още една-две седмици, щяхме да стигнем до 0 случая. При внимателно отваряне на границата щяхме да имаме цяло лято без нови случаи."  

Той посочи като добри примери Тайван и Монголия.

 По думите му България е взела най-либералните мерки по отношение на училищата.

"Вирусът се разпространява най-добре в затворено помещение с много хора. Училището е идеална среда именно затова. Децата са невидимите диспечери на вируса", допълни Томов.

Математикът уточни, че не сме в плато, но че поне е прекъснат експоненциалният ръст. Той обясни, че броят на тестваните е намалял, но че трудно може да се излъже динамиката.