Корейският топ-производител на смартфони Samsung представи нов чип - Exynos 1080, първият му 5-нанометров процесор, съобщи Engadget.

С това компанията, която преди дни надмина по продажби Apple и в САЩ, бързо настига основния си конкурент на световния пазар. Компанията на покойния Стив Джобс представи 5-нанометров чип в последния си iPhone 12.

Доскоро върховата технология бяха 7-нанометровите чипове - това е мярка за това колко малки са транзисторите на самия чип. По-малки транзистори означава повече на същото пространство, което води до по-висока производителност и по-добра ефективност на процесора. В момента A14 Bionic е най-бързият на пазара именно защото е първият, произведен с 5-нанометрова технология.

Друг проблем на Samsung в последните години бе решението на компанията да инсталира различни чипове в едни и същи модели смартфони, продавани в различни региони. В САЩ S и Note сериите бяха оборудвани с Qualcomm Snapdragon 8xx сериите, а в Европа и останалата част от света - със собствената им серия Exynos. Между 2017-2019 г. обаче Exynos изоставаше по производителност спрямо Snapdragon, което разгневи някои от потребителите на Samsung.

S-серията на корейската компания обаче излиза в началото на годината - на 14 януари, и според слуховете е възможно компанията да оборудва версията на смартфона в САЩ с тазгодишния Snapdragon 865+ - който е 7-нанометров чип. Така може да се окаже, че за пръв път от няколко години потребителите в Европа ще получат по-мощен Samsung S смартфон.

Exynos 1080 обаче ще излезе първо в модел на китайския производител Vivo, тъй като е разработен заедно с тях. 

Разбира се, очаква се догодина да излезе 5-нанометровият Qualcomm Snapdragon 875. Вероятно той ще е с 25% по-мощен от предишния модел и според слуховете следващият Huawei P50 вероятно ще е оборудван с него.