МВР тълкува вчерашното решение на Върховния административен съд (ВАС) - незабавно да спре да връчва фишове и актове на шофьорите при напускане на границата, че се отнася само за два ГКПП - Кулата-Промахон и Илинден-Ексохи.

Решението дойде, след като адвокатка атакува практиката на вътрешното ведомство пред Административен съд-Благоевград (в чиято подсъдност са споменатите две ГКПП с Гърция, б.р.). Той не уважи молбата на жалбоподателката, но ВАС буквално направи "на пух и прах" МВР и отмени решението на първата инстанция.

"...С оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“, пишат върховните административни съдии.

Днес от думите на министър Христо Терзийски пред Нова тв обаче се разбра, че те ще изпълнят съдебното разпореждане само... на посочените 2 пункта.

"Ние сме длъжни да изпълним всяко едно съдебно решение, но искам да отбележа, че това решение касае само пунктовете, които са на гръцката граница, ние сме категорични", обяви министърът пред телевизията.

Целта била превенция - затова явно практиката ще продължи по всички останали ГКПП.

"Ние не го правим с цел да спрем някого да не отиде на почивка в Гърция. Приоритет на МВР е пътната безопасност. Не е за глобите, а целта е глобата да дисциплинира шофьора, така че той да кара много по-спокойно и внимателно."

Министърът изтъкна, че от жертвите на пътя 85-90 процента са поради несъобразена скорост. И също така от връчените над 90% електронни фишове и глоби са за прекалено бързо каране.