Увеличение на бюджета на МВР с едва 77,5 млн. лв. за заплати или 5% над заложения досега ръст на възнагражденията в системата, предлагат депутати от ГЕРБ, начело с Даниела Дариткова между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2021 г. Това става ясно от внесените от управляващата партия текстове. Срокът за предложения изтича днес в 18 ч. В първоначалния вариант, внесен от правителството, се предвиждаше увеличението за възнаграждения в МВР да е до 10 на сто. 

Полицаите обаче от месец протестират в различни градове, а навръх професионалния си празник на 8 ноември се събраха в центъра на София. Исканията към днешна дата са за поне 25% увеличение, като самите протести започнаха, когато властта обяви 34 администрации "на първа линия" в борбата с пандемията, които получават 30% допълнително. Но МВР, макар да е "на първа линия", не е сред тях. 

Преди националния протест на униформените в София - с видео във фейсбук и отделно чрез съобщение от пресслужбата на Министерския съвет, Борисов "възложи" на депутатите от управляващото мнозинство да внесат промени. Съобщението от 3 ноември гласи: "Новите предложения, утвърдени на работното онлайн съвещание на членове на Министерския съвет, свикано от премиера Борисов, предвиждат също 15% увеличение на възнагражденията за всички служители в системата на МВР. Мярката ще се отрази върху доходите на 48 000 служители и за изпълнението й се отпускат 231 млн. лв."

Предложението на Дариткова и компания обаче гласи, че по графа "Персонал" увеличението на парите за МВР ще е въпросните 77,5 млн. лв. (чл. 12 от проектозакона), като сумата е разпределена по политики - за противодействие на престъпността - 47,6 млн. лв., за граничен контрол - 10,9 млн., лв., за пожарна безопасност - 13,3 лв. лв. и за "развитие на системата на МВР - малко повече от 5 млн. лв. 

Оказва се, че новината на Борисов от 3 ноември не е за допълнителни над 200 млн. лв. за полицаи и пожарникари, а прогнозата за общо увеличение по перо "персонал" в МВР за догодина. 

На този фон от БСП има предложение за ръст от 460 млн. лв. в бюджета на МВР - с оглед исканията на полицаите, става ясно от предложенията за изменения за второ четене. 

Бунтуващите се синдикати в МВР изчисляват, че за да получат исканото увеличение, за което протестират, ще трябват около 400 млн. лв. допълнително в бюджета за 2021 г. в сравнение с 2020 г. 

Надбавки за всички деца? Не - има обществено неодобрение и критерият "доход" остава

Въпреки че месеци наред широко бе прокламирано и от премиера Бойко Борисов, и от социалната министърка Деница Сачева, че всички родители ще получат детски надбавки - без подоходен критерий, сега депутатите от ГЕРБ предлагат промяна: подоходният критерий все пак да остане, като се увеличи както размерът на помощта, така и самият доходен критерий.

Първоначалното обещание бе всички родители да получават надбавки. В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две - 90 лева и т.н. Това е при месечен доход до 410 лева на член от семейство. При доход от 410 лева до 510 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта.

От ГЕРБ обаче мотивират предложението си все пак да се запази критерият доход на родителите с изявеното "обществено недоволство" към предложената от социалното министерство мярка. Ето така:

"При широкото обществено обсъждане на предложението за отпадане на подоходния критерий при изплащане на помощите за деца, ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, а за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представителите на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика".

Така сега депутатите на Борисов предлагат за получаване на пълния размер на надбавката, доходният критерий да се завиши със 100 лева - вместо 410 лева - 510 лева, което би обхванало повече от най-бедните семейства. А за непълния размер - завишаване със 140 лева - вместо от 410 лева до 510 лева - от 510 до 650 лева. С това се предлага увеличение и на самата месечна помощ: вместо 40 - 50 лева за едно дете, 110 лева за семейство с две деца (при 90 лева сега), 165 лева за семейство с три деца (135 лева сега) и 185 лева за четири деца (при 145 лева сега). Остава принципът за всяко следващо дете - сумата да е доълнителни 20 лева. И така -  204,8 милиона лева се отписват от социалното министерство заради отказа от надбавка за всички деца. И се пренасочват към други пера като МВР и здрвеопазване.

В онова същото съобщение от 3 ноември се говореше за разпореждане да се намерят допълнителни 143 млн. лв.

Спазено обещание: общо 237 млн. лв. повече за лекари, сестри и санитари

Дариткова и ГЕРБ спазват напълно разпореждането на премиера за транфер на 237 млн. лв. повече от заложеното първоначално в бюджет 2021 за НЗОК. Парите трябва да отидат за допълнителна постоянна месечна добавка в рамките на следващата година към индивидуалните възнаграждения на лекари, сестри и санитари.

Така ако идеята бъде приета, лекарите ще получават допълнително по 600 лв. към заплатите, 360 лв. - за сестрите, 120 лв. - за санитарите.

1,3 млн. лв. повече за КФН, 130 хил. - за Католическата църква 

ГЕРБ предлага още увеличение на бюджета на Комисията за финансов надзор с 1,3 млн. лв. и на Католическата църква със 130 хил. лв., става ясно от предложенията на Дариткова и колегите й.

Във финасовият регуратор сумата ще отиде за възнаграждения и стимулиране на служителите, гласят мотивите.

С друго предложение пък избраници от ГЕРБ искат и отпускане на допълнителни суми към бюджета на социалното министерство за програми за хора с увреждания. Сумата е малко под 5,4 млн. лв.