Във Върховната админстративна прокуратура (ВАП) е образувана "преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства". Затова прокурорите разпореждат на министъра на здравеопазването и директорите на Изпълнитена агенция по лекарствата и НАП да проверят има ли недостиг на медикаменти в болниците и аптеките, става ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

"Ако отговорът е положителен - дали последният се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро... на посредниците... на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки. Следва да се установи, също така, налице ли е засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти", пишат още прокурорите.

Те нареждат: "Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен във ВАП в най-кратък срок".

Всичко това прокуратурата върши в рамките на правото си на всякакъв вид надзор за законност.

Действията й обаче са на фона на няколко събития - още през май прокуратурата обяви, че проверява сайтове, които предлагат лекарства, без да имат право на това. Не се е чуло да са произлезли наказателни последствия - в смисъл на обвинителен акт, от това.

През март пък бяха афиширани тотални проверки пак от прокуратурата и други държавни институции в аптеките в цялата страна. Целта - да се установи спекулират ли фармацевтите с цените на препаратите за дезинфекция, предпазните маски и ръкавиците.

Тогава бТВ излъчи репортаж как оборудвани с предпазни средства, представители на 4 институции влязоха в аптеките в Созопол. В една от аптеките установяват, че фармацевтът държи дезинфектанти под щанда и без цена.

И Клуб Z писа за акцията тогава, която... няма как да произведе правни последствия, тъй като съответните стоки нямат референтни или задължителни цени, над или под които да има закононарушение. Тогава съответно няма как да има дори административна глоба.

Атекарите масово реагираха, като просто хлопнаха кепенците.

Например само в Пловдивско тогава при една от кампаниите бяха отчетени забележитените над 3500 проверки (включително и на бакалии за "спекула", б.р.) и имаше нула наказани.

Друга интересна подробност е обвинението срещу проф. Асена Сербезова - председател на Български фармацевтичен съюз, която от пролетта предупреждаваше, че точно това ще стане.

Само преди дни прокуратурата отново го внесе в съда.

Ето и пълния текст на прессъобщението на ВАП от днес:

ВАП сезира министъра на здравеопазването и директорите на ИАЛ и НАП да проверят за наличието на недостиг на медикаменти в болниците и аптеките в страната

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) и директора на Националната агенция по приходите (НАП) да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства.

Възложените проверки следва да установят има ли недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен - дали последният се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки. Следва да се установи, също така, налице ли е засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е налице, Министерство на здравеопазването (МЗ) да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната.

От МЗ във ВАП са получени данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено от НАП.

Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен във ВАП в най-кратък срок.