След като отказа да признае загубата на президента Доналд Тръмп на изборите миналата седмица, държавният секретар Майк Помпео заминава днес на обиколка в Европа и Близкия изток, където ще посети все страни, чиито лидери поздравиха бившия вицепрезидент Джо Байдън за победата му, предаде днес АП, цитирана от БТА.

Пътуването, включващо седем държави, има за цел да укрепи приоритетите на отиващото си правителство на Тръмп, особено неговите антикитайски и антиирански политики, и ще включва посещения в израелските селища на Западния бряг, които бяха избягвани от предишни държавни секретари.

Обичайните външнополитически въпроси обаче вероятно ще бъдат засенчени от необичайната ситуация в световната политика, при която по-голямата част от света е приел резултатите от изборите в Америка, но най-висшият дипломат на Съединените щати, а също американският президент и голяма част от неговата Републиканска партия не са.

Помпейо предприема обиколката дни след като предизвика недоумение, пренебрегвайки репортерски въпрос за предаването на президентската власт, като каза, че "ще има плавен преход към второ правителство на Тръмп".

Той изглежда се шегуваше и после каза, с по-сериозен тон, че светът би трябвало да е уверен, че Държавният департамент ще функционира успешно при президента, който заеме поста на 20 януари. Но тези коментари и последвалите изказвания в интервюта за консервативни медии не съдържаха признание, че именно Байдън ще стане президент тогава.

При едноседмичното пътуване Помпео ще посети Франция, Турция, Грузия, Израел, Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия. Лидерите на всяка от тези страни открито поздравиха Байдън.

Четири от тези страни - Франция, Турция, Грузия и Катар, имат обтегнати отношения с правителството на Тръмп и не беше ясно дали Помпейо би имал публични ангажименти с някой от техните лидери. Помпейо е прочут с хладните си отношения с медиите и също така не беше ясно дали планира да отговаря на репортерски въпроси.

В синхрон с отказа на Тръмп да признае изборната си загуба и в съответствие със заповедите към правителствените агенции да не сътрудничат на екипа на Байдън за преход във властта, Държавният департамент не оказва съдействие на Байдън да се свърже с чуждестранни лидери, казват служители, запознати с процеса.

Ревностната подкрепа на Помпео за Тръмп, който твърди без доказателства, че изборите са били белязани от измама, заплашва да навреди на позициите на Америка, когато тя изразява отношение към пропуските в демокрацията на други страни.

Вчера Помпео изрази позиция по отношение на законодателното събрание на Хонконг, а през последните седмици е порицавал предполагаемите изборни проблеми в Беларус, Танзания и Кот Д'Ивоар.

Но на своята пресконференция във вторник Помпео безцеремонно пренебрегна въпрос за това дали неоснователните протести на Тръмп създават проблеми за надеждността на САЩ. 

"Зададохте въпрос, който е нелеп", отговори той. "Този департамент е дълбоко загрижен за това да се гарантира, че изборите по света са безопасни, сигурни, свободни и честни, а моите служители рискуват живота си, за да гарантират това."

Байдън вече е разговарял с лидерите на Австралия, Канада, Япония и Южна Корея и е приел поздравителни послания от други в социалните медии и другаде.

Въпреки това Помпейо каза, че ще продължава все едно не е настъпила промяна.

"Аз съм държавният секретар", каза той. "Аз получавам обаждания от целия свят. Тези хора наблюдават нашите избори. Те разбират, че имаме правни процедури. Те разбират, че това отнема време".