През 2015 г. се предвижда по европейските програми да бъдат открити процедури за предоставяне на безвъзмездно финансиране на обща стойност над 6,8 млрд. лева.

На свое заседание специализираният Съвет за координация по управлението на средствата от ЕС към МС съгласува проектите на Индикативни годишни работни програми за следващата година на инструментите с европейско финансиране в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Обмисляме план да отворим авансово някои схеми, които да финансираме заемообразно с пари от националния бюджет", заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, който е председател на съвета. Според него, в противен случай финансирането от новия програмен период ще се забави толкова, че да има риск не само 2014 г. да бъде нулева по отношение инвестирането на средствата от ЕС у нас.

Годишните работни програми дават реалния старт на изпълнението на оперативните програми в България за периода 2014-2020 г. Предложените в тях дейности са индикативни и обхващат тези части от програмите, които са вече твърдо договорени с Европейската комисия.

Схемите, чрез които предстои да бъде предоставено безвъзмездно финансиране директно на бенефициентите, засягат проекти за пречистване на отпадъчни води, управление на отпадъците, превенция от наводнения и свлачища, развитие на регионални пътища, регионална образователна инфраструктура и др. Предвидени са и процедури за рехабилитация на жп линията "Пловдив-Бургас", АМ "Струма" - Лот 3 "Благоевград-Сандански", изграждане на трети метродиаметър на метрото в София и др.

Процедурите, които ще предоставят финансиране чрез подбор на проекти, обхващат дейности в сферите енергийна ефективност в МСП, подобряване на производствения им капацитет, подкрепа за иновации в предприятията и други.