Британският премиер Борис Джонсън се е самоизолирал след контакт с човек, заразен с новия коронавирус, предадоха световните агенции, като се позоваха на неговата канцелария.

През април Джонсън прекара няколко дни в интензивно отделение, след като се разболя тежко от COVID-19. Макар и рядко, повторно заразяване с вируса не е нечувано.

Днес сътрудници на британския премиер съобщиха, че той се чувства добре и няма никакви симптоми на причиняваното от коронавируса заболяване след контакт със заразен по-рано тази седмица. Той ще продължи да работи от резиденцията си на улица "Даунинг стрийт" 10, "включително ръководейки отговора на правителството на коронавирусната пандемия".

Британският премиер се е срещнал за половин час в четвъртък с малка група депутати. Впоследствие един от тях, консерваторът Лий Андерсън, е развил симптоми на COVID-19 и е дал положителна проба за коронавируса.

Великобритания е европейската държава с най-много починали заразени - 51 934. Смъртните случаи през последното денонощие са 168.

За изминалите 24 часа във Великобритания са били регистрирани близо 25 хиляди заразени. Общият брой на случаите на коронавирус в страната е почти 1 милион и 370 хиляди. Великобритания е на седмо място в света по този показател.

И Маргрете Вестагер под карантина

Маргрете Вестагер – изпълнителният зам.-председател на Еврокомисията, отговаряща за конкуренцията, е под карантина.

Новината съобщи самата тя в туитър.

Вестагер е имала близък служебен контакт с човек, който е дал положителен тест за COVID-19.

“За щастие той няма симптоми и му желая всичко най-добро. Бях подложена на тест, сега съм под карантина и ще работя идната седмица от дома“, съобщава още датският комисар.

Вече няколко членове на Еврокомисията бяха принудени да се поставят под карантина. Сред тях са председателят Урсула фон делр Лайен, заместниците й Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис, както и българката Мария Габриел и кипърката Стела Кириакиду.