За изумителен европроект, при който стотици дръвчета са забучени заедно с пластмасовите саксии и после никой не е направил нищо повече, разказа бТВ тази сутрин.

Проектът за озеленяване на Разград е за милиони, а според медията и прокуратурата вече е започнала проверка.

Преди година и половина стотици иглолистни и широколистни дръвчета са засадени в един от най-големите квартали на Разград – "Орел". Това става по европроект за 5.5 милиона лева. Но растенията към днешна дата са мъртви, забелязали от местната община при проверка.

Местният "Екип 7" пояснява, че иде реч за 615 фиданки, а проектът е бил кръстен „Паркоустрояване на зелените площи в квартал „Орел“, град Разград“ и финансиран по ОП "Региони в растеж 2014-2020".

Изненадата идва, когато при изваждането им се оказва, че те са били засадени със саксиите.

"Технологично е така - трябва да се извади оттук, да се извади, да се разрохка малко, да се отреже, за да може да тръгне. Това вече и да го…, просто те вече са заминали предварително, това не е начинът“, казва пред телевизията Николай Борисов, зам.- директор на общинското предприятие "Паркстрой".

Репортерите разговарят и с жителя на квартала Евзи, който отбелязва, че не е забелязал някой да полага грижа за дръвчетата, да бъдат поддържани или поливани.

"Те са ги насадили и не знам коя фирма са ги засадили, за тях не мога да кажа дали са ги полели, дали качествени са били, не мога да кажа... Не е приятно, не е хубаво, даже едни имаха железа, дали са ги вземали“, чуди се Евзи.

Дръвчетата за милиони са били посадени в мандата на предишния кмет с цел облагородяване на квартал "Орел". Сега след изваждането им от община Разград трябва бързо да засядат нови за своя сметка, за да не бъдат глобени.

"Ако не си изпълня задължението до края на годината, ще дойде последваща проверка още в началото на януари и ще ми наложат нова имуществена санкция, а към този момент само за този проект аз имам наложена имуществена санкция в размер на 550 000 лв., които аз плащам в моя мандат, с парите на нашите данъкоплатци, които нямат никаква вина“, казва кметът на община Разград Денчо Бояджиев.

От фирмата изпълнител "Абритус гардън" отказали да застанат пред камерата, но по телефона обяснили, че засаждането на дръвчетата е приключило през пролетта на 2019 г., и не е имало проблем.

Според тях причина за изсъхналите фиданки е лошата поддръжка от страна на общината. От фирмата твърдят още, че ако се докаже наистина, че техни служители са засаждали дръвчета със саксиите, ще ги възстановят.

"Аз мисля, че това е престъпление, защото това е държавна пара, държавата ни я е дала чрез управляващи органи да решим проблеми. Реално погледнато, се получи една пълна пустош, защото всичко се вади“, казва кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Все още се уточнява колко точно са унищожените фиданки, а по случая е започната и прокурорска проверка.

Клуб Z припомня, че с промени в НПК от 2017 г. делата за т. нар. висока корупция бяха преместени от СГС в Специализираната прокуратура и съответно съд  Това доведе до вълна от обвинения на воденото тогава от Иван Гешев звено срещу кметове на по-малки и по-големи населени места.