Във ВМА се разкриват още 4 клиники за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. В страната "горещите" COVID точки към момента са 5. Това стана ясно на днешното работно заседание в Министерския съвет при премиера Бойко Борисов.

Здравният министър Костадин Ангелов отчете, че по-сериозен натиск върху здравната система има в София, Пловдив, Бургас, Благоевград и Шумен, се казва в съобщение на пресцентъра на МС за срещата.

По думите му продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти, а броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава.

Борисов коментира, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система, като продължават да спазват основните правила – дезинфекция, дистанция и дисциплина.

"Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател", отбеляза той.

В срещата в МС участваха още началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

За петте по-натоварени областни центъра е "създадена организация за повишаване на болничния капацитет", ще се включат и специализанти, докладва още Ангелов.

Мутафчийски съобщи, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за COVID лечение.

Ще има ли масово тестване

Дали да има масово тестване на населението - практика, към която прибягват все повече държави? Според Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна.

Използването на антигенните тестове е подходящо за Спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора, смятат участниците в срещата.

Здравният министър повтори позицията си, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. Проблем е презапасяването на хората с лекарства, но допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Потвърди, че са осигурени лекарства за бременните жени.

Борисов разпореди здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, "на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата".