Към днешна дата можем да проведем процедура за проектиране едва на 60 км. на магистрала "Хемус". Смятам, че следващата година ще започнем да я строим. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова пред Нова тв.

"За тези 300 км, които трябва да построим, преди това трябва да се направят отчуждения. Нашата задача е до 2020 г. да завършим този проект. През следващата година започваме с първите 60 км.", подчерта тя и добави, че "строежът на "Хемус" е личен мой ангажимент".

Регионалното министерство по времето на кабинета "Орешарски" е похарчило 10 милиона лева за рязане на храсти. И сега няма пари за почистване на снега, обяви министър Павлова. Парите са изхарчени още през лятото, уточни тя. 

"На пътя Шумен - Варна имаше храсти по средата. Има изрязани храсти, но не във важните проходи и магистрали, не където е важно това да се направи. Парите са изхарчени за това, а не, например, за оправяне на мантинели и закърпване на дупки", каза Павлова.

Критично е положението за зимата и по магистралите "Люлин" и "Струма". "От необходими 5000 тона сол, има едва 20 тона. При необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула. От необходими 66 машини, имаме 4", изброи Павлова.

Никаква готовност за зимната нямат областите София (столица), София област, Плевен, Стара Загора и Смолян, сочат данните на Министерството на регионалното развитие.