Наскоро при един от редовните си брифинги министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че ще призове народните представители, които са лекари по професия, да сложат белите престилки и влязат в болниците. Сам Ангелов, доскоро директор на УМБАЛ "Александровска", щял да направи същото. Със или без този призив обаче е факт - редица депутати, и не само, се включиха в борбата с коронавируса. Някои не са и спирали още от т.нар. първа вълна.

В парламента ГЕРБ и БСП може и да са формално опозиция, но не така стоят нещата в болницата в Шумен. Както е известно, там ситуацията е критична. Многопрофилната болница е с най-голям брой пациенти с COVID-19 в страната и капацитетът й е на практика изчерпан. А с това - недостигат и лекари. Така с доброволен труд там се е включил депутатът от левицата д-р Десислав Тасков. Който работи рамо до рамо със заместник-кметицата на Шумен от ГЕРБ - д-р Светлана Маркова. Той е уролог, а тя е специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

 "Много се говори, ние например с колегата сме от абсолютно противоположните партийни формации. Ние сме колеги, сега сме тук, за да си свършим работата като лекари", посочи Маркова пред "България он ер".

"Аз съм лекар по професия, в момента като избран вече година и половина народен представител, но призванието ми е да бъда лекар, така че решението ми беше да дойда тук и да помогна, дори буквално се случи че от паркинга с дрехите и сега влизам на визитация и довечера нощна", заяви и Тасков.

В Свищов, както е известно няма лекари, които да се грижат за COVID болните, защото самите те са болни, а нови медици не се отзовават на призивите за помощ. Наложи се кметът на града Генчо Генчев сам да влезе като доброволец в отделението, но също бе покосен от коронавирусната инфекция и сега се лекува у дома. За пациентите на практика се грижат кинезитерапевт и медицинска сестра. 

Вчера обаче на призива за помощ се отзоваха двама депутати от БСП - докторите проф. Георги Михайлов и Илиян Тимчев. "Решението ни да отидем в Свищов не е пиар акция, отиваме да помогнем", заяви проф. Михайлов пред БНР. Професорът е и бивш ръководител на Клиниката по хематология Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Не е ясно обаче колко дълго ще останат двамата в болницата. По думите на кмета - няколко дни.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова е общопрактикуващ лекар и преглежда в кабинета си в Смолян извън дните, определени за пленарни заседания. Дариткова преглеждаше и по време на "първата вълна", и сега. Тя бе и сред първите депутати, които напролет се заразиха с коронавируса.

Доброволец в смолянската болница е и д-р Красимир Събев (ГЕРБ), бивш началник на отделение в лечебното заведение.

Колегата му Емил Тончев също е на първа линия в борбата с COVID-19 oще от началото на кризата. Тончев е доброволец в болницата в Разлог, където бе шеф на отделение преди да бъде избран за депутат. С първите тревожни данни за разпространението на заразата отново се е върнал, а от октомври - вече е спрял да идва и в парламента. Преди това е пътувал в петък следобед, давал е 12-часови дежурства през уикенда, после пак в понеделник и се прибирал в София във вторник за заседанието в сряда.

Има и други примери - така например председателката на комисията по околната среда и водите Ивелина Василева и Димитър Бойчев се включиха към екипите на РЗИ в Бургас - като помощ при издаването на предписания на карантинираните. Същото направи и бившата директорка на РЗИ в Търговище, сега общински съветник - д-р Венка Стоянова.

Вчера пък стана ясно, че зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки от три седмици е доброволец във Военномедицинска академия.