НАТО може да плати висока цена, ако напусне Афганистан твърде рано.

Това заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от АП.

Изявление бе по повод думите на американски представител, че се очаква през следващите седмици президентът Доналд Тръмп да изтегли значителен брой американски войници от тази страна, предаде БТА.

НАТО има близо 12 000 войници от няколко десетки държави в Афганистан. България също има свой контингент. Военнослужещите съветват и помагат за обучението на националните сили за сигурност. Американските войници са около половината от общия брой, а НАТО разчита до голяма степен на въоръжените сили на САЩ за транспорт, логистика и друга подкрепа.

„Изправени сме пред трудно решение. От близо 20 години сме в Афганистан и нито един член на алианса не иска да остане повече от необходимото. Но същевременно цената на преждевременното или некоординирано изтегляне може да е много висока”, предупреди Столтенберг.

Той изтъкна, че за пореден път страната рискува отново да стане плацдарм на международни терористи, които да планират и организират нападения “в родните ни страни”.

Според Столтенберг “Ислямска държава” може да изгради наново в Афганистан терористичния халифат, който загуби в Сирия и Ирак.

Решението на САЩ идва броени дни, след като Тръмп назначи на висши постове в Пентагона нова група верни свои хора, споделящи разочарованието му от продължаващото военно присъствие във военни зони. Очакваните планове могат да съкратят броя на американските войници почти наполовина, считано от 15 януари, като в Афганистан останат 2500 войници, отбелязва АП.

Американски представители съобщиха, че през почивните дни военни ръководители са били уведомени за планираното изтегляне. Заповедта е в процес на изготвяне, но още не е разпратена.

НАТО пое отговорност за международните усилия по сигурността в Афганистан през 2003 г., две години след като международната коалиция свали талибаните заради предоставянето на убежище на бившия лидер на Ал Каида Осама бин Ладен. През 2014 г. алиансът започна да обучава и съветва афганистанските сили за сигурност, но постепенно изтегли войските си по силата на мирно споразумение с американско посредничество.

Столтенберг заяви, че дори при по-нататъшно намаление на американските сили НАТО ще продължи мисията си да обучава, съветва и и подпомага афганистанските сили за сигурност.

“Поели сме ангажимент да ги финансираме до 2024 г.”, каза той.