Маските да станат задължителни в класните стаи и по време на час за учениците от 5-и до 12-и клас и препоръчителни за учениците в начален етап.

Мярката се предвижда да влезе в сила от 27 ноември, когато по график в класните стаи ще се върнат всички, сега на много места в страната учениците от 5-и или от 6-и до 12-и клас са на дистанционно обучение. 

За това се споразумяха във вторник на Отраслов съвет МОН, синдикатите и работодателските организации. Предстои решенията да бъдат оформени административно.

Изискването за задължително носене на маска съвпадна с предварителното намерение на министерството и позицията на двете работодателски организации, формулирана след тяхно съвместно проучване. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование са направили представително допитване сред 6612 човека – директори, учители, ученици, родители, дори баби.

Масова подкрепа сред учителите и директорите и неодобрение сред родителите и учениците среща идеята за задължително носене на маски в час от 5-и до 12-и клас. Това показва национално представителна анкета, проведена в над 220 общини на страната, съобщи БНР.

Мнозинството от учителите и училищните директори смятат, че носенето на маски в клас за учениците от 5-и до 12-и клас трябва да бъде задължително и че това би направило училищната и външната среда по-безопасни, като на абсолютно противоположна позиция по темата са родителите и учениците, показват резултатите от анкетното проучване.

Според данните учителите, директорите, родителите и учениците не одобряват задължителното носене на маски сред най-малките ученици от 1 до 4 клас. И в четирите групи анкетирани преобладава нагласата за носене на маски в районите с най-голямо заразяване с COVID-19, като например София, Пловдив, Варна, Бургас, Търговище, както и тенденцията за по-голямо одобрение на тази мярка с нарастването на възрастта на учениците.

Във връзка с резултатите от анкетното проучване психологическата нагласа сред учителите и големия брой COVID заразени сред тях, двете организации на училищните директори у нас - Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование, препоръчват носенето на маски да бъде задължително в клас за учениците от 5-и до 12-и клас. 

С анекс към Колективния трудов договор да се добавят 10 дни допълнителен отпуск за педагогическите специалисти и служителите в образователните институции, прекарали COVID. А от 27 ноември занятията да продължат според локални решения на общинските и областни щабове, на РЗИ и чак тогава по решение на училищата бяха сред другите теми на днешния съвет.