Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви днес, че не е разочарован от решението на България да блокира началото на преговорите за влизане на републиката в Европейския съюз.

Той допълни, че страната му очаква поддръжка от съседката си на заседанието на Съвета по общи въпроси през декември, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Не съм разочарован. Ние пропуснахме този шанс за утвърждаване на преговорната рамка, но имаме и втори шанс, а именно на Съвета на ЕС по общи въпроси на 8 декември", подчерта Османи пред журналисти. "Още има шанс за провеждане на междуправителствена конференция през декември. Още утре ще продължим преговорите с България", добави той.

Дипломат номер едно на Република Северна Македония отбеляза също, че България ще осъзнае вредата, която може да нанесе на себе си, както и на неговата страна (в случай на повторно блокиране на началото на преговорите с ЕС - бел.ТАСС), а също и на процеса на разширяване и на имиджа на ЕС.

В тази връзка министърът разчита на готовността на българските партньори да поправят допуснатата грешка в близко бъдеще.