Болниците в България се готвят за сценарий с по 10 000 новорегистрирани заразени с коронавирус на ден. Това каза в интервю за Нова телевизия тази сутрин директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

"Важно е карантинираните да спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа въпреки нея. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията", каза той. 

"Беше абсолютно недопустимо да има хора, които твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет. Това не е прост грип. При него няма стаден имунитет и няма как да придобием такъв", добави проф. Балтов. "За хора, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, рискът отново да се заразят съществува. Имаме такива случаи в България."

Безконтролното самолечение на някои хора с антибиотици, които не са им били предписани от лекар, крие опасност от развитие на т.нар. бактериални суперщамове, които не се повлияват от никакви лекарства.

„Тези щамове могат да предизвикат тежки и сериозни инфекции, водещи до фатален край. Затова всеки път с когото съм говорил по телефона, винаги съм казвал – при първи симптоми вземайте антипиретици и витамини, в никакъв случай не започвайте да пиете антибиотик. Той се включва едва след 5-ия или 6-ия ден, ако случайно се види, че човекът започне да развива вторична температура, т.е. отминал е първият етап и се развива“, каза директорът на “Пирогов”.